Heidebeheer

Heidebeheer is een soort natuurbeheer. Natuurbeheer vertrekt vanuit een langetermijnvisie en planmatige aanpak. Die aanpak wordt beschreven in een natuurbeheerplan.

Hierbij wordt rekening gehouden met onder andere economische, ecologische en maatschappelijke factoren. De uitvoering van het heidebeheer bestaat dan uit werken zoals plaggen, maaien, exoten bestrijden, begrazing met schapen… om de kwaliteit van de heide te verbeteren.

Zonder een actief beheer verandert heide langzaam in bos en verdwijnen de typische heidesoorten. Variatie en afwisseling is daarbij het toverwoord. 

Bedreigde heide

Het heidelandschap is sterk verminderd en versnipperd geraakt. Vandaag is heide schaars in Vlaanderen en bedekt ze nog 0,6 tot 1 procent van het totaaloppervlak (De Saeger, 2020). Het heidelandschap is van groot belang voor het behoud van de biodiversiteit: 13% van de meest bedreigde dier- en plantensoorten in Vlaanderen vind je terug in het heidelandschap (Van Reeth, 2020). 

Veel plant- en diersoorten vonden hun plek in onze Genkse heidegebieden en zijn intussen echt afhankelijk van deze biotopen. Denk aan de gladde slang, heikikker, heivlinder, zadelsprinkhaan, nachtzwaluw,… Maar ook de uiterst zeldzame lentevuurspin komt énkel voor op goed ontwikkelde, oude heidegebieden. Daarom wil Stad Genk onze heidegebieden met veel zorg beheren.