Dunning en veiligheidskap zonhoverheide

In het bosgebied Zonhoverheide is recent een aannemer gestart met het kappen van bomen. Deze bomen zijn geselecteerd door een boswachter en verkocht via de openbare houtverkoop van het Agentschap voor Natuur en Bos (ANB). Bij de keuze van de te kappen bomen wordt er rekening gehouden met veiligheid, toegankelijkheid en ecologische doelstellingen. Het hout dat geoogst wordt heeft een FSC-label, wat betekent dat het gaat om duurzaam beheerd bos. Hieronder lees je meer over het waarom en hoe van dit natuurbeheer.

Naar een gemengd en klimaatrobuust bos

De Genkse bossen bestaan vooral uit naaldbomen, zoals grove en Corsicaanse den, die weinig variatie en ecologische waarde bieden. Daarom zetten we in op bosomvorming: door bepaalde bomen te verwijderen, creëren we ruimte voor inheemse soorten zoals zomereik, linde en boskers. Waardevolle bomen blijven behouden. Dit bevordert een gevarieerd en veerkrachtig bos dat beter bestand is tegen klimaatverandering en de biodiversiteit verhoogt.

Veilig langs paden en wegen

Voor de veiligheid verwijderen we bomen die mogelijk omvallen langs wandelpaden, fietspaden en wegen. Soms moeten we dit plots doen, bijvoorbeeld na stormschade, maar hier combineren we de veiligheidskap met de dunning. Op deze manier hoeven we maar één keer het bos te verstoren.

Dood hout, vol van leven

Dode bomen, takken op de grond, het wordt vaak aanzien als rommelig en onverzorgd. Toch moeten we ernaar streven om ook in beheerde bossen dood en rottend hout een plaats te geven. In een ‘proper’ en ‘opgekuist’ bos valt nu eenmaal weinig te beleven. Er zijn immers talloze soorten die afhankelijk zijn van dood hout als voedsel, denk maar aan kevers, schimmels, … Dood hout en takken laten we dus bewust liggen zodat het kan bijdragen aan een rijk en levendig bosleven.

Investeren in de toekomst

Het hout dat gekapt wordt, levert uiteraard ook opbrengsten op. Stad Genk kiest er voor om deze opbrengsten opnieuw te investeren in de natuur. Stad Genk heeft bovendien een FSC label, wat betekent dat het hout op duurzame wijze wordt geoogst met aandacht voor natuur, biodiversiteit en sociale verantwoordelijkheid. 

Hout is een belangrijke en hernieuwbare grondstof die we allemaal nodig hebben. Door kwaliteitsvol en duurzaam hout te oogsten, kan dit verwerkt worden in bijvoorbeeld meubels, waardoor de koolstof in het hout voor de levensduur van het meubelstuk blijft opgeslagen en niet vrijkomt in de vorm van CO2.