De winter is de ideale periode om in de natuur en zeker in het bos te werken. In Genk doen we dat op basis van ons bosbeheerplan.
Een van de belangrijke acties is dat we onze bossen willen omvormen. Veel van onze bossen bestaan voor een overgroot deel uit dennen en/of exoten. Door de bossen om te vormen naar meer gemengde bossen verbeteren we de biodiversiteit en zorgen we dat de bossen beter bestand zijn tegen de klimaatverandering.
Planning 2024-2025
Bosuitbreiding
Stad Genk wil bijdragen aan de realisatie van de Vlaamse bosdoelen en doet daarom zelf aan bosuitbreiding. Het gaat hier dus telkens om nieuw bos.
- Op 1 december planten we samen met jou het derde Genkse geboortebos. Doe jij mee?
- Op 3 andere locaties (Zuiderring, Brakenstraat en aan het bos van Horensberg) wordt ook nieuw bos gecreëerd.
In totaal wordt er zo een oppervlakte van ong. 1 ha nieuw bos gerealiseerd. Dit komt ongeveer overeen met 4.500 bijkomende bomen.
Bosomvorming
Stad Genk streeft ernaar om de bossen veerkrachtiger en robuuster te maken, zodat toekomstige Genkenaren er mee van kunnen genieten. In de bossen van Hoevenzavel en Driehoeven is nood aan omvorming. Aanvankelijk werden bomen gekapt, nu is er ruimte voor nieuwe bomen. Door aan te planten, brengen we ontbrekende soorten in en zorgen we voor een evenwicht in de soortsamenstelling. We planten inheemse boomsoorten, met ruimte voor lagere struiken aan de bosranden. Zo kunnen vogels, insecten en andere dieren hun plek innemen en ontstaat er meer biodiversiteit.
- In de bossen van Driehoeven en Hoevenzavel worden bomen geplant in functie van bosomvorming. (Kappla methode)
Er worden +/- 3.330 nieuwe bomen geplant, in 111 groepjes van telkens 25 bomen van volgende soorten:
- Basissoorten: Winterlinde, Boskers, Esdoorn, Tamme Kastanje, Haagbeuk, Veldesdoorn, Zomereik en Wintereik
- Mengsoorten: Hazelaar, Meidoorn, Veldesdoorn...
In het bos Zonhoverheide zal er deze winter gekapt worden. We schreven hier een aparte pagina over.