Dood hout in het bos

Dood hout heeft een grote waarde voor bossen. Er zijn immers talloze soorten die afhankelijk zijn van dood hout als voedsel, denk maar aan kevers, schimmels, … Maar ook vleermuizen zijn afhankelijk van dode bomen. Daarom blijven in sommige natuurgebieden dode bomen net staan. Deze dienen dan als nestplaats voor vleermuizen, maar ook vogels als spechten, boomklevers, enzovoort. De zeldzame boommarter heeft ook nood aan een grote massa aan dood hout in een bos, hij maakt gebruik van verschillende nestplaatsen in een bos, gaande van takkenhopen tot holtes in dode bomen.

Naarmate dood hout verder verteert, ontstaat steeds weer een ander biotoop waardoor er ook weer andere soorten op af komen. Door dood hout vergroot de biodiversiteit! In een gezond bos is ongeveer 10% van de houtmassa bestempeld als dood hout.

Dode bomen, takken op de grond, het wordt vaak aanzien als rommelig en onverzorgd. Toch moeten we ernaar streven om ook in beheerde bossen dood en rottend hout een plaats te geven. In een ‘proper’ en ‘opgekuist’ bos valt nu eenmaal weinig te beleven.