Afronding fase 1 natuurherstelwerken

Gepubliceerd op donderdag 11 april 2024 13.40 u.

1 april betekent de start van het broedseizoen in de natuur. In deze periode mag er niet gewerkt worden in de natuur. Zo worden onder andere broedende vogels niet verstoord. De natuur leeft weer helemaal op in de lente en de heide maakt zich stilletjes klaar om in de zomer haar paarse pracht weer tentoon te stellen. Een goed moment om terug te blikken op de werken die de afgelopen winter zijn uitgevoerd.

Exotenbestrijding 

De werken in fase 1 zijn gestart met het bestrijden van uitheemse woekerplanten. Het ging hier dan voornamelijk om Amerikaanse vogelkers, maar ook om valse acacia en her en der andere exoten. Deze boompjes werden machinaal uitgetrokken zodat ook de wortels verwijderd werden en we zo dus deze woekeraars blijvend kunnen bestrijden zonder het gebruik van sproeimiddelen. De kraan die deze boompjes heeft uitgetrokken, kreeg gerichte rijinstructies en was voorzien van brede rupsbanden om de bodem zo weinig mogelijk te beschadigen. Dat is goed gelukt! 

Tijdens het verwijderen van de vele Amerikaanse vogelkersstruiken, werden er helaas erom veel sluikstorten met onder andere bouwpuin, plastic en ander afval ontdekt. Ook dat werd netjes opgeruimd. 

Stronken frezen 

Omdat er hier en daar toch nog boomstronken in de grond bleven zitten, werden de boomstronken soms uitgefreesd. Zo is er alvast meer plaats voor heide en krijgt het gebied een nog opener karakter, maar denken we ook aan het toekomstige beheer. Heide moet namelijk om de zoveel jaar gemaaid worden en dat gaat moeilijk wanneer er boomstronken uitsteken. 

Plaggen 

Tot slot werd er ook geplagd. Plaggen is het afschrapen van de bodem waarbij je al de vegetatie en het strooisel verwijdert. Op zandgronden bekom je daarna een prachtig zwart-wit-bruin-geel patroon, net marmercake! Plaggen wordt gedaan om de bodem te verschralen. Met andere woorden: de voedingsstoffen die in het afgestorven plantenmateriaal zitten, worden weggehaald zodat ze niet verder in de bodem trekken. Zo’n arme, schrale grond is precies waarop heide en andere pioniers zoals stuivend zand met buntgras, schapengras en zandzegge goed kunnen groeien want zodra de bodem rijker wordt, nemen andere planten zoals grassen het al snel over van deze pioniers. Deze pioniersvegetatie heeft dan weer veel voordelen voor allerlei soorten sprinkhanen, vlinders enz. 

Het resultaat mag er zijn 

Het verschil is alvast goed te zien! Vooral tussen het vliegveld en de rest van het gebied valt het op hoeveel opener Opglabbekerzavel al geworden is. Ga zeker eens een kijkje nemen! Zo is er alvast een groot gebied vrijgemaakt voor heide en de uitbreiding van het leefgebied van onze bijzondere diersoorten

Dat dit soort beheerwerken werken, werd alvast bewezen dankzij de zadelsprinkhaan . Op naar een mooi voorjaar, uitkijken naar de zomer en volgend najaar starten we met de tweede fase van de werken. 

Kom zelf eens kijken 

Op 22 september nodigen we je uit op onze tweede infowandeling, meer info volgt later via www.genk.be/opglabbekerzavel. Houd ook zeker de activiteiten van het Heempark in het oog, want ook deze zomer kan je de Opglabbekerzavel weer verkennen met onze herder en zijn schapen! Of trek er gewoon lekker zelf op uit, want de natuur heeft elke dag iets moois te bieden!