Het doel? Het gebied inrichten zodat de natuur van heide en landduinen er optimaal kan gedijen. Deze werken uitvoeren bevordert niet alleen de heide, maar is daarbij ook enorm waardevol voor heel wat bijzondere diersoorten. Bovendien creëren we een aantrekkelijk wandelgebied.
Voortgang van de werken
Na de succesvolle verwijdering van Amerikaanse vogelkers en andere exoten vorig jaar, zijn de vrijgemaakte gebieden nu voorbereid voor de groei van heide. Dit jaar liggen er vergelijkbare werkzaamheden in het verschiet, maar ook nieuwe initiatieven om het gebied verder te verbeteren. In het noorden van het terrein worden beschadigde zandduinen hersteld en beschermd met een raster, terwijl op diverse plekken verjongingsmaatregelen voor de heide worden uitgevoerd. Dit gebeurt door middel van maaien, chopperen en plaggen, waardoor een gevarieerd landschap ontstaat dat aantrekkelijk is voor insecten zoals de zadelsprinkhaan en het heideblauwtje.
Strijd tegen exoten
De strijd tegen invasieve plantensoorten wordt ook voortgezet. Planten zoals de Amerikaanse vogelkers, valse acacia en Douglasspirea worden verwijderd om de lokale flora en fauna te beschermen.
Herstel van de poel
Tot slot staat er een mooi project op het programma: het herstel van de poel aan de oostelijke ingang. Deze poel, bedoeld voor amfibieën, heeft momenteel problemen met het vasthouden van water en is volledig overgroeid geraakt. Deze winter wordt de poel vrijgemaakt en worden er speciale kleimatten aangebracht. Op die manier kan de poel in het voorjaar water vasthouden, zodat soorten zoals de rugstreeppad een plek hebben om hun eitjes af te zetten.
Toekomstige Uitdagingen
Met al deze werken staat de Opglabbekerzavel tegen de lente weer een hele stap verder in haar herstel. Hoewel het herstelproject goed vordert, staat het gebied nog steeds voor een uitdaging. Bosjes die ontstaan zijn door achterstallig beheer vormen een barrière voor heel wat dieren in het heidegebied. Om deze bosjes te kunnen kappen, is goedkeuring van het natuurbeheerplan noodzakelijk. Na het kappen, waarbij de meest waardevolle bomen blijven staan, worden heide en duinen hersteld.
Dit plan is al enkele jaren geleden ingediend maar nog niet goedgekeurd. Zodra het plan groen licht krijgt, kan ook deze stap worden gezet in het herstel van het landschap.
Met deze initiatieven komt Opglabbekerzavel weer een stap dichter bij het herstellen van zijn unieke natuur, wat zowel de lokale biodiversiteit als het recreatieve aanbod ten goede zal komen.