Van bos naar heide in de Opglabbekerzavel

Gepubliceerd op vrijdag 20 december 2024 11.37 u.
De tweede fase van de natuurherstelwerken aan de Opglabbekerzavel is volop bezig. Dankzij een goedgekeurd heidebeheerplan kan Stad Genk verder werken aan het verbeteren van de leefomgeving van heel wat zeldzame planten- en diersoorten en het versterken van de verbinding tussen natuurgebieden.

Bedreigde soorten beschermen

Hoewel het vreemd klinkt dat bomen verdwijnen om natuur te beschermen, zal dit toch ten goede komen aan zo’n 13% van de meest bedreigde dier- en plantensoorten in Vlaanderen. Zij zijn immers afhankelijk van heide, terwijl 95% van onze heidegebieden intussen al is verdwenen. Daarom worden de bomen die in de loop der jaren de heide zijn beginnen overnemen, nu geveld. Ze vormen een grote barrière voor heidesoorten waardoor het gebied eigenlijk in 2 gesplitst raakt. Dit bos zal dus omgevormd worden tot heide, waarbij enkel de meest waardevolle bomen blijven staan.

Natuurgebieden verbinden

De omvorming zorgt ook voor een betere verbinding tussen de 2 terrils in de omgeving. Samen met de nieuwe ecovallei zullen de soorten van het open landschap zich veel eenvoudiger kunnen verplaatsen tussen die gebieden en zich zo niet alleen verder verspreiden, maar ook in contact komen met soortgenoten. Dat is belangrijk voor een gezonde voortplanting met voldoende genetische diversiteit.

Zorgvuldige selectie

Dat er veel bomen verdwijnen is in dit geval dus iets goeds, al blijft het pijnlijk om bomen te zien verdwijnen. Het open karakter van heide moet op de eerste plaats staan, maar er is ook ruimte voor alleenstaande bomen. Zo zijn er de vliegdennen met laaghangende takken en oude, brede eiken die de ideale schuilplek bieden voor nachtzwaluwen én de gladde slang. Deze merkwaardige en ecologisch belangrijke bomen worden zorgvuldig geselecteerd en aangeduid met een blauwe stip zodat ze behouden kunnen blijven.

Meer info