Heden en verleden
Dagelijks begeven we ons in een wereld gebouwd en overeind gehouden door ontelbare uren onzichtbare arbeid. Dat zijn duizenden handen die de rekken vullen of de straten proper houden. Vaak gebeurt dat zonder waardering of erkenning, voor een te laag of zelfs geen inkomen. We Buildt This is daarom een eerbetoon aan al wie ooit overal ter wereld onzichtbaar mee aan de stad en de samenleving bouwt en gebouwd heeft. Het festival verwijst bovendien naar de tegenwoordige en verleden tijd. Vandaar de schrijfwijze van het festival: We buildt verwijst naar 'We build' en 'We built'.
Goed gevuld programma
Verwacht je aan een verrassende waaier van theater, expo, muziek, debat en wandelingen. Bekende en minder bekende kunstenaars geven je een andere blik op het heden en verleden van migratie in Genk en in België. Zo zal je in dat weekend ook naar de Genkse première van de film 'Terril' van Jorn Plucieniczak kunnen komen kijken.
Gökhan Kizilbuga
Als zoon en kleinzoon van Turkse gastarbeiders maakte Genkenaar Gökhan Kizilbuga (°1983) de woelige periode rond de mijnsluitingen vanop de eerste rij mee. In Es Kamen Menschen An vertelt hij het verhaal van arbeidsmigratie en het menselijk leed aan de hand van archiefmateriaal.
Hij verzamelde ook andere Genkse en Limburgse kunstenaars met een migratieachtergrond rond zich. Ze maakten samen de groepsexpo Steenkool and The Gang met kunstwerken rond migratie en arbeid.
De voorstelling Es Kamen Menschen An op 27/1. De expo is doorlopend 26 tot 28/1.
West-Vlaamse grootmoeders
In de voorstelling Mémé kruipt Sarah Vanhee in de geest van haar West-Vlaamse grootmoeders. Zij schonken hun leven, zoals de meeste vrouwen uit hun tijd, aan arbeid in zijn twee betekenissen: kinderen baren en opvoeden en werken in huis en op het land.
Zondag 28/1 om 20.15 uur.
Workshop voor kinderen
Ook kinderen kunnen kennismaken met het thema arbeidsmigratie. Emine Cerkinaj wil de vluchtelingencrisis en het gebrek aan slaapplekken in België aankaarten. Samen met kinderen plaatst ze beddenmateriaal zodat ze onleefbaar en onslaapbaar worden. Hiermee wijst ze op het schrille contrast tussen de leegstand en alle mensen die noodgedwongen op straat leven.
Zaterdag 27/1 om 16 uur (kinderen 6 tot 13 jaar).