Als ik ik kan zijn, mag jij jij zijn
In Genk mag je jezelf zijn en jezelf ook tonen. De Genkenaar bestaat niet. We vragen van de Genkenaren én van de stadsmedewerkers om elkaar met een open blik en wat meer begrip tegemoet te komen. Laten we ook komaf maken met vooroordelen en opletten met groepsdruk. Ja, het wringt soms in Genk, maar is het niet veel aangenamer als iedereen gelijkwaardig behandeld wordt?
Na 'hallo' lonkt een fijne kennismaking
Van hallo, goeiemorgen, wa make tot haddich: een oprechte begroeting, zelfs van iemand die je niet kent, geeft elke keer opnieuw een kleine boost aan je geluksgevoel. Elkaar écht zien, nieuwsgierig zijn naar elkaar, zorgt voor verbinding tussen gemeenschappen, buurten, wijken, jong en oud.
Een echte babbel lost veel op
In een kleurrijke stad als de onze zijn er natuurlijk veel meningen. Dat is plezant, zeker als we luisteren naar elkaar. We hoeven het niet altijd eens te zijn, maar we respecteren wél elkaars mening. Voor een goed gesprek zijn er vier gouden regels: we spelen niet op de persoon, we luisteren voor we reageren, we hebben geduld als iemand niet zo goed Nederlands spreekt én we praten vanuit onze eigen ervaring, niet van horen zeggen. In het echte leven, maar zeker ook online!
We gaan vooruit, maar wel mét elkaar
Genk was lang geleden een klein, gezellig dorp, evolueerde naar een mijngemeente en groeide dan uit tot de levendige stad waar we nu met z'n allen wonen. Een stad mag en kan nooit stilstaan, maar moet in beweging blijven. We denken aan de toekomst, zetten in op digitalisering en nemen onze verantwoordelijkheid in de klimaatverandering. Dat vraagt soms een aanpassing van de inwoners, maar de stad maakt er een punt van om de dienstverlening voor iedereen toegankelijk te maken, ook voor inwoners die geen computervaardigheden hebben. Genkenaren mogen altijd hulp vragen én aanbieden
Deze 3 Genkenaren vertellen welke Genkse gewoonte hen het meest aanspreekt:
"Een simpel hallo"
Karel Van Gerven was een van de 22 en voor hem staat ontmoeting centraal. "Ik zou dit jaar graag nieuwe mensen willen leren kennen; stadsgenoten met wie ik een fijne babbel kan hebben en van gedachten kan wisselen, zegt hij. Een simpele 'hallo' kan daarbij helpen want het zet vaak aan tot een verder gesprek. Op de lanceringsavond van de Genkse gewoontes maakte ik kennis met andere Genkenaren, waaronder een dame uit mijn buurt. Een toevallig, maar heel fijn contact. Ik kijk uit naar nog meer spontane ontmoetingen!"
"Iedereen is anders en uniek"
Voor Nada Al Janabi is met elkaar praten ook heel belangrijk, al is dat soms moeilijk. Hoe kunnen we anders van elkaar leren en inzien dat iedereen anders en uniek is?" zegt ze. Als we niet dezelfde taal spreken, is dat niet gemakkelijk. Maar als we hiervoor begrip kunnen opbrengen en toch de stap durven zetten, dan zal iedereen zich daar beter bij voelen. Ik wil niet meer aarzelen om een gesprek aan te knopen, ook al woon ik nog niet zo lang in Genk en spreek ik nog niet zo goed Nederlands.
"Veranderingen zijn niet gemakkelijk, iedereen volgt op zijn eigen tempo"
Ik heb me voorgenomen om meer open te staan voor andere meningen, zegt Mikail Aras. Vroeger hield ik vaak vast aan mijn eigen gedachten, maar door meer te luisteren, leer je de andere beter begrijpen. Veranderingen zijn niet altijd gemakkelijk, iedereen volgt op zijn eigen tempo. Daar moeten we respect voor hebben. Als deelnemer van De 22 wil ik in 2024 met andere Genkenaren naar nieuwe manieren zoeken om mensen samen te brengen.
Doe mee aan de Genkse gewoontes
Het verhaal van de Genkse gewoontes wordt ook creatief uitgewerkt door street art-artiest Jan Rosius. Hij verwerkt dit voorjaar de gewoontes tot en een tekening van 500 m²
op het Stadsplein. Samen met De 22 zal hij het werk uittekenen en inkleuren en zie je
het resultaat. En ook via nieuwe buurtinitiatieven zal je de gewoontes beter leren
kennen. Wil jij meehelpen om de Genkse gewoontes uit te dragen? Laat het weten aan dienst Diversiteit & Samenleving