Hoe en waar werkt Stiemerlab?
Het onderzoeksproject Stiemerlab monitort de waterkwaliteit van de Stiemerbeek. Dit gebeurt aan de hand van sensoren in de beek die continu de waterdiepte, watertemperatuur, geleidbaarheid en het zuurstofgehalte meten. Dit doen ze maar liefst op 15 meetlocaties van Thor Park tot het Diepenbekerbos. Genkenaren gaan tweewekelijks de sensoren reinigen zodat die optimaal kunnen blijven meten.
Daarnaast neemt de VMM regelmatig schepstalen voor fysico-chemische en biologische waterkwaliteitsmetingen op 4 vaste meetlocaties, waarvan 3 in Genk (Heppenzeel, Plattewijer en Diepenbekerbos) en 1 in Diepenbeek.
Tussentijdse resultaten 2023
De tussentijdse resultaten voor 2023 die onlangs aan het stadsbestuur werden voorgelegd, hebben betrekking op waterkwaliteit en waterkwantiteit. Een belangrijke kanttekening bij deze resultaten is dat het effect van de recente aanpassing van de overstorten door Aquafin nog niet meetbaar is. Daarvoor is de meetperiode na afronding van de werken van Aquafin immers nog te kort.
Wat wel blijkt uit de resultaten van 2023 is dat zowel de chemische als de biologische waterkwaliteit beter is op de opwaartse meetplaats. Concentraties van nutriënten stikstof en fosfor nemen toe aan de afwaartse meetlocaties. Het feit dat de waterkwaliteit stroomafwaarts minder goed is, kan verklaard worden door de overstortwerking. Na regenval stijgt het waterpeil overal, ook in de riolen. De instroom van rioolwater in de beek zorgt er onder meer voor dat het zuurstofgehalte daalt, omwille van het zuurstofverbruik van de verontreinigingen die in de waterloop terechtkomen.
Goed nieuws is dan weer dat de Stiemer na een overstort redelijk snel herstelt. Dat komt door het relatief grote verval (hoogteverschil) waardoor het verontreinigde water sneller doorstroomt.
Daarnaast zorgen de directe afstroming van regenwater in groene zones en de continue instroom van grondwater voor verversing en aanvoer van schoner water.
Impact van de overstorten
Op dit moment merken we dat de overstorten een grote impact hebben op de waterkwaliteit van de Stiemerbeek. Het is nog te vroeg om te kunnen vaststellen of de werken van Aquafin aan de overstorten een verbetering hebben teweeggebracht. Wel weten we dat het zeker aanbevolen is om te blijven inzetten op afkoppeling van regenwater in de riolering en op ontharding. Zo kan regenwater zoveel mogelijk ter plaatse blijven waar het valt. Zowel op publiek als privaat domein.
Lees meer over de resultaten: www.stiemerlab.be