Het bijzondere werk is ontstaan door een samenwerking tussen kunstenaars en lokale bewoners. Het vertelt een meeslepend verhaal waarin verleden, heden en toekomst samenkomen op een indrukwekkende wand van zonnepanelen. Deze unieke creatie vormt niet alleen een visueel meesterwerk, maar levert ook duurzame energie aan de buurt.
Collectieve creatie
Het kunstwerk is gerealiseerd in het kader van het Europese oPen Lab project, dat collectieve energietechnieken in positieve energiewijken onderzoekt. Voor de ontwikkeling van dit kunstwerk hebben kunstenaars en onderzoekers Kristof Vrancken en Niek Kosten (LUCA School of arts) gedurende een half jaar intensief samengewerkt met het sociaal-artistiek atelier Zwiep (Jeugdwelzijnswerk GIGOS).
Ook vrijwilligers van buurthuis De Singel (SAAMO) hebben een waardevolle bijdrage aan het project geleverd. Samen doken ze in het fotoarchief van Zwiep, verzamelden ze hedendaags werk en creëerden ze nieuwe toekomstbeelden met behulp van generatieve AI. Deze beelden werden samengebracht in prachtige collages die op de zonnepanelen werden geprint.
In de collages werden nieuwe verbanden gelegd en werden afbeeldingen op verrassende wijze gecombineerd. Het kunstwerk brengt op deze manier de veelzijdige verhalen en ervaringen samen die de identiteit van de wijk Waterschei en stad Genk mee vormgeven. Dit grootschalig collagebeeld onthult steeds nieuwe dimensies en verborgen details.
Duurzame kunst
Met het traject Missie Waterschei transformeert stad Genk, samen met de inwoners, Waterschei tot de klimaatwijk van de toekomst. Het kunstwerk Now or Never sluit hier naadloos bij aan en symboliseert hoe Waterschei een duurzame toekomst omarmt door kunst en groene energie samen te brengen. De zonnepanelen in het kunstwerk genereren duurzame energie voor buurthuis De Singel. Elke geproduceerde kWh is waardevol.
Demosite water
Op de site van het wijkcentrum in Waterschei bevindt zich nog een opmerkelijke nieuwigheid: de demosite water. Op het terrein worden verschillende systemen van wateropvang en -infiltratie gedemonstreerd, zoals een regenput, een regenton en enkele wadis (Water Afvoer Drainage en Infiltratie), die het regenwater van de daken van het buurthuis opvangen, hergebruiken of langzaam in de grond laten sijpelen. De site wil Genkenaren inspireren om ook thuis anders om te gaan met regenwater.
Het project helpt droogte, wateroverlast en overstorten in de Stiemerbeek tegen te gaan en draagt dus bij aan de klimaatbestendigheid van de stad. De realisatie van dit project werd mogelijk gemaakt door financiële steun van de Vlaamse Overheid, departement Omgeving, via de subsidies Proeftuin Ontharding.