Genk wil een fijne plek zijn om te wonen, nu en in de toekomst. Daarom werken we ook in het openbaar groen aan een groene, gezonde en sterke omgeving. Benieuwd wat we zoal doen?
Wegbermen zijn meer dan alleen stroken gras langs de weg. Ze zijn belangrijk voor bloemen, bijen, vlinders en andere dieren. We maaien niet alles tegelijk en ook niet te vaak. Zo krijgen bloemen de kans om te bloeien en kunnen dieren er voedsel en schuilplek vinden.
Door op deze manier te maaien, zorgen we voor meer leven in de bermen én maken we Genk groener en gezonder.
In plaats van overal gewoon gras te maaien, zorgen we op plaatsen waar het kan voor plekjes met bloemen en kruiden. Die trekken bijen, vlinders en andere nuttige dieren aan. We maaien deze plekken minder vaak en op het juiste moment. Zo kunnen de bloemen bloeien, zaad vormen en zich verspreiden. Het resultaat? Kleurrijke pleinen en grasvelden vol leven – goed voor de natuur én fijn om naar te kijken.
Het Molenvijverpark in Genk wordt nog groener en beter voorbereid op het veranderende klimaat. Er komen meer planten, bloemen en water in het park. Dit maakt het park niet alleen mooier, maar helpt het ook beter om te gaan met hitte, droogte en zware regenbuien.
De stad gaat ook onderzoeken hoe de uitgevoerde ingrepen de natuur in het park beïnvloeden. Zo zorgen we ervoor dat het park goed blijft voor de dieren en planten die er wonen. Het doel is om het park sterker en duurzamer te maken, zodat het ook in de toekomst een fijne plek blijft voor iedereen.
In Genk kiezen we voor een gezonde en veilige omgeving. Daarom gebruiken we geen giftige producten (zoals pesticiden) in onze parken, straten, speelpleinen of andere openbare plekken. Deze producten zijn schadelijk voor mens, dier én natuur. Door ermee te stoppen, beschermen we de bodem, het water, insecten zoals bijen, én de gezondheid van onze inwoners. Het gebruik van gifstoffen op openbare plekken is verboden sinds 2015, maar we gebruiken het vooral niet meer omdat het gewoon beter is voor iedereen.
Soms is helaas wel een uitzondering nodig om de volksgezondheid te kunnen verzekeren, bijvoorbeeld bij de bestrijding van ratten, wespen of de eikenprocessierups of planten die hier niet thuishoren en belangrijke andere soorten verdringen.
Zon uitzondering mag alleen als er geen veilig alternatief is. Daarvoor is meestal een vergunning en duidelijke uitleg nodig. Voor we gifstoffen gebruiken proberen wij altijd eerst een milieuvriendelijke oplossing te zoeken. Gif gebruiken blijft de allerlaatste optie.
In Genk denken we goed na over welke planten we aanplanten in parken, straten en plantsoenen. We kiezen bijvoorbeeld planten die:
- goed zijn voor bijen, vlinders en vogels
- bloemen geven op verschillende momenten in het jaar, zodat er altijd voedsel is voor insecten
- goed groeien op hun plek, of het nu zonnig is, schaduwrijk, droog of nat
We houden ook rekening met hoe de planten er uitzien, want het mag natuurlijk ook mooi zijn. Maar dat doen we zonder de natuur uit het oog te verliezen. Wij gebruiken niet enkel planten die hier van nature thuishoren, maar ook andere soorten – zolang ze niet schadelijk zijn voor onze natuur. We gebruiken nooit invasieve planten die andere soorten verdringen of onze natuur in gevaar kunnen brengen.
Zo zorgen we voor meer biodiversiteit en een aangename, groene omgeving voor mens én dier.
We willen dat elke Genkenaar toegang heeft tot groen, of je nu in het centrum woont of in een rustige wijk. Daarom gebruiken we waar kan de 3-30-300-regel bij nieuwe wijken, straten en herinrichtingen. Deze regel helpt ons om gezonde, leefbare en klimaatrobuuste buurten te maken. En dat is goed voor het welzijn van álle Genkenaren – jong en oud!
- Drie bomen in zicht: Vanuit elk huis moet je minstens 3 bomen kunnen zien. Dat geeft een rustgevend uitzicht én verkoeling.
- Dertig % boomkruinen in de buurt: Minstens 30% van de wijk moet bedekt zijn met boomkruinen – de schaduw van bomen dus. Dat zorgt voor frisse lucht en bescherming tegen hitte.
- Binnen driehonderd meter van groen: Iedereen moet op maximaal 300 meter wonen van een park, bos of groenzone. Zo heb je altijd een groene plek dichtbij om te wandelen, sporten of gewoon even tot rust te komen.