Klimaatrobuust StadsGroen

Van decorfunctie naar klimaatadaptatie, gezondheid en natuurbehoud

Stad Genk is partner in het grensoverschrijdende Interreg project Klimaatrobuust StadsGroen. Centraal staat de bundeling van kennis en ervaring rond de bodem- en soortensamenstelling van groenaanleg. Het uitgangspunt is om groenvoorzieningen bestand te maken tegen de invloeden van het weer. Samen met 11 andere partners worden demonstratieprojecten opgetuigd en de resultaten verwerkt in onderwijsprogramma’s voor aankomende hoveniers en (gemeentelijke) groenbedrijven. Deze samenwerking wordt mede mogelijk gemaakt dankzij het Interreg VI programma Vlaanderen Nederland met subsidie van het Europees Fonds voor Regionale Ontwikkeling.

Positieve impulsen
Bomen en groen in de stad hebben veel positieve effecten op de leefomgeving. De impact van klimaatverandering is helaas negatief op zowel de kwaliteit als het beheer van het openbare stadsgroen. Het brengt hoge kosten mee voor gemeenten. Op 11 proeflocaties in 8 steden/gemeenten in Vlaanderen en Zuid-Nederland wordt de komende drie jaar gewerkt aan minder groen uitval, verbeteren van de bodemstructuur en waterberging, de plantensamenstelling, minder beheer- en onderhoudskosten, het verhogen van de biodiversiteit en de belevingswaarde van stadgroen. Gebaseerd op de kennis en ervaring uit de demonstratieprojecten wordt door het middelbaar/secundair onderwijs gewerkt aan onderwijsprogramma’s voor aankomende hoveniers en (gemeentelijke) groenbedrijven.

Betrokkenheid en impact

Wat gaan wij doen? 

De deelname van Stad Genk aan dit project betreft een aantal ingrepen in het Molenvijverpark om het park meer klimaatrobuust en biodivers te maken en de belevingswaarde verder te verhogen. Concreet voorzien we onder meer volgende ingrepen:

  • De overschakeling naar een kruidenrijk maaibeheer op sommige graspartijen zodat bloemen en kruiden zich kunnen ontwikkelen. Insecten vinden hier voedsel en een onderkomen. De druk bezochte graspartijen, zoals bvb. rond de picknickplaatsen en de vijver, blijven natuurlijk intensief gemaaid.
  • De vernieuwing van een aantal aanplantingen in het park. Sommige aanplantingen zijn immers versleten en aan vervanging toe. Ze worden vervangen en/of aangevuld met nieuwe aanplantingen die bestand zijn tegen de effecten van de klimaatverandering en positief zijn voor de biodiversiteit in het park.
  • De opwaardering van de zone rond de beek ter hoogte van de fietsbrug.
  • De opwaardering van de gracht tussen de vijver aan de picknickplaatsen en de Molenvijver.
  • Een proefaanplant van oeverplanten in de Molenvijver.

Tegen februari 2027 zijn alle initiatieven en activiteiten opgeleverd en genieten bezoekers, bewoners, gemeenten en andere betrokken organisaties met volle teugen van deze groene impact op de verschillende steden.

Volg de ontwikkelingen via deze site. Heb je een vraag of wil je betrokken worden? Stuur dan een mail aan communicatiemanager van het project, selma@flo-communicatie.nl o.v.v. Interesse in KSG.