Chilipepers drogen

Tip van Caroline ('t Fabriek):
Zelf je chilipepers kweken is zeer eenvoudig. 250 Genkenaren hebben een peperplantje geadopteerd voor onze Genk hot sauce. Maar als fermenteren je te moeilijk lijkt, kan je ze makkelijk drogen zodat je ze het hele jaar door op voorraad hebt. De smaak en pittigheid blijven intact.

1. Was en droog de pepers.

Spoel ze af onder de koude kraan, en let erop dat je al het vuil eraf spoelt. Gooi beschadigde of rotte pepers weg, want die kun je niet lang bewaren. Dep de chilipepers droog met keukenpapier voor je verder gaat.
  • Misschien kun je beter handschoenen dragen om je handen te beschermen als je de chilipepers beetpakt. Hete pepers bevatten capsaïcine, een stof die kan branden op je huid.
  • Let goed op dat je je ogen of neus niet aanraakt als je de chili's hebt vastgehouden.

2. Leg ze neer op een draadrekje.

Je kunt een koelrekje of een ander rekje waar lucht van onderen langs kan stromen gebruiken. Neem liever geen dichte bakplaat, want door het gebrek aan zuurstof is het moeilijker om de pepers gelijkmatig te laten drogen.

  • Zet het rekje op een zonnige, goed geventileerde plek. Het raam van je keuken is een prima plaats.
  • Laat ze drie of meer dagen drogen, en doe ze dan in een luchtdichte bak.

3. Rijg de chilipepers aan een draad en hang ze op.

Dit is een makkelijke en decoratieve manier om ze te drogen. Als de pepers eenmaal droog zijn, kun je ze laten hangen of opbergen om later te gebruiken. Hier volgt hoe je dat doet:
  • Doe een lang stuk sterk draad of vislijn door het oog van een naald. Prik net onder de steeltjes in de chili's en trek de draad er doorheen. Doe dit tot alle chili's aan de draad zitten.
  • Hang ze op een zonnige, goed geventileerde plek in je huis.
  • Na drie dagen tot een week zijn ze klaar om te gebruiken.

4. Droog de chilipepers snel in de oven.

Dit is een goede techniek als je haast hebt en niet wilt wachten tot de pepers vanzelf drogen. In plaats van de chilipepers heel te houden, snij je ze in stukken zodat het nog sneller en gelijkmatiger gaat. Volg deze eenvoudige stappen:
  • Snij de schoongemaakte chilipepers in de lengte doormidden.
  • Leg ze met de binnenkant naar boven op een bakplaat.
  • Bak ze meerdere uren op 50ºC (of de laagst mogelijke stand van je oven).
  • Je kunt ook een voedseldroger gebruiken om ze snel te drogen.