Workshop klassieke muziek: 31/3

Voel jij het ook kriebelen wanneer je oor wordt gestreeld met klassieke muziek? Wat begint met een zachte vioolstrijk, de inzet van een hemelse aria of een onheilspellende paukenslag ontvouwt zich voor wie van klassieke muziek houdt al gauw tot het toppunt van genot. Maar waar hoor je nog zulke muziek? En hoe werkt een orkest dat zulke heerlijke sferen schept? Naar aanleiding van hun 30-jarig bestaan trakteert Het Limburgs Kamerorkest Genkse medioren en senioren op een leuke workshop!

Al tijdens zijn studies was bezieler en oprichter Luk Indesteege lid van een orkest. “Ik studeerde toen in Leuven en miste na mijn terugkeer naar Limburg de muziek. En wat doe je als er geen orkest is in de buurt? Dan richt je er zelf een op (lacht).” Dat orkest telt 40 muzikanten en heeft een klassieke bezetting zoals die rond 1800 gebruikelijk was, met een twintigtal strijkers, een volledige houtblazerssectie, twee hoorns en pauken. Tweede violist Luk bracht naar het gesprek met Horizon twee collega-strijkers mee: Hedwig Lenaerts speelt cello, Rita Olaerts eerste viool.

 

Wat mogen de deelnemers verwachten van de workshop?

Luk: Wat is klassieke muziek? Hoe is het opgebouwd en hoe werkt een orkest? We voorzien een gevarieerde infosessie die op zulke vragen een antwoord geeft. Uiteraard ligt de klemtoon op de praktijk. Met veel luistervoorbeelden en foto’s en anekdotes uit onze 30-jarige geschiedenis als een van de weinige Limburgse klassieke orkesten. Bovendien krijgt wie deelneemt aan de workshop een extra goedkoop ticket voor ons jubileumconcert op 26 en 27 april.

 

Jullie waren alle drie bij de oprichting van Het Limburgs Kamerorkest dertig jaar geleden. Jullie liefde voor muziek moet enorm zijn.

Rita: Ik noem mijn liefde voor muziek graag een virus dat me niet meer loslaat. Op de leeftijd van 8 jaar ben ik met muziek begonnen toen de directeur van de muziekschool op school de kinderen warm kwam maken om een instrument te leren bespelen. Mogelijk zit ook mijn grootvaders passie voor muziek er voor iets tussen.

Luk: Viool spelen heeft voor mij ook een therapeutische werking: als je muziek speelt, kan je enkel daarmee bezig zijn en verschuiven je zorgen even naar de achtergrond. Alle concentratie moet even alleen naar de muziek gaan.

Hedwig: Bij mijn ouders stond vroeger heel dikwijls klassieke muziek op. Dat inspireerde me om op 9-jarige leeftijd met notenleer te beginnen. Mijn passie voor muziek heeft ervoor gezorgd dat ik een extra dimensie aan mijn leven kon geven, naast mijn andere bezigheden in het gezin en op het werk. Ik geniet er ook van om mijn liefde voor klassieke muziek aan mijn kinderen door te geven.

 

Welke zijn jullie muzikale helden?

Luk: Voor ons type kamerorkest werden heel wat werken geschreven door componisten als Beethoven, Mozart, Haydn en Schubert. Maar ook moderne componisten zoals Jenkins en Rutter staan op ons repertoire. We spelen het liefst verrassende en minder bekende werken en zorgen altijd voor een mooie balans voor het publiek. Een van onze doelstellingen met deze workshop is mensen mee te geven dat klassieke muziek niet zwaar hoeft te zijn. Bij klassieke muziek speelt het grote voordeel dat de geschiedenis er al met een stevige kam door is gegaan. Enkel het allerbeste is overgebleven. Bij popmuziek is dat nog niet gebeurd (knipoogt).

 

Hoe uniek wordt jullie concert in april?

Luk: We zijn zoals gezegd een van de weinige klassieke amateurorkesten in Limburg. Onze muzikanten spelen niet beroepsmatig muziek, maar hebben uiteraard een muziekopleiding genoten. Samen met het gerenommeerde Mosa Trio brengen we het toegankelijke Triple Concerto van Beethoven in de akoestisch goed klinkende kerk van Bret-Gelieren. Dat wordt ongetwijfeld een eenmalige ervaring waar je bij moet zijn!

 

Zin om de workshop klassieke muziek bij te wonen?

31 maart – 14 uur

Zaal 4, stadhuis

Prijs: 3 euro

 

Inschrijven

sociaal.welzijn@genk.be

089 65 43 66

 

Wie deelneemt aan de workshop kan het concert op 26 of 27 april in de kerk van Bret-Gelieren bijwonen voor 5 euro in plaats van 25 euro.


Reguliere tickets kosten 25 euro en kan je bestellen via www.hetlimburgskamerorkest.be/concerten