Workshop fietsonderhoud: 14/5

Met zo’n 370 fietsen in omloop, een 130-tal modellen in de toonzaal en 455 uitleningen vorig jaar is de Fietsbieb al lang geen kleine speler meer in de Genkse fietswereld. Getrokken door vrijwilligers bieden ze een mooie meerwaarde voor jonge gezinnen en de circulaire economie. Nu komen ze met een boeiende workshop voor 55-plussers. Vrijwilligers Jos en Rombout weten er meer over.

Wat is het belangrijkste doel van de fietsbieb?

Jos: Bij ons kan je terecht om tweedehands kinderfietsen uit te lenen aan een bijzonder lage prijs. Jaarlijks betaal je 20 euro lidmaatschap en 20 euro waarborg voor een uitgeleende fiets. Breng je die aan het einde terug zonder noemenswaardige schade, dan krijg je de waarborg terug. De bedoeling is te vermijden dat gezinnen telkens een nieuwe fiets moeten kopen als hun kind die ontgroeit. De fietsbieb sleutelt zo ook mee aan de circulaire economie door het hergebruik van fietsen.

Rombout: We zien ook veel grootouders van ons aanbod gebruikmaken. Bij ons een fiets lenen voor hun kleinkinderen is een gemakkelijke, economische en ecologische keuze. Kleine herstellingen zoals banden oppompen, je ketting smeren of een binnenband herstellen moet je zelf doen. Maar voor grotere herstellingen aan je uitgeleende fiets kan je bij de Fietsbieb terecht.

 

Wat willen jullie deelnemers aan de workshop leren?

Rombout: We focussen op het onderhoud van je fiets. Hoe dikwijls moet je de spanning van je banden nakijken? Waar moet je op letten bij de verlichting? Hoe vervang je een lekke band? Kortom: een laagdrempelige en leuke voormiddag voor al wie graag fietst.

Jos: Elektrische fietsen hebben we niet in ons aanbod. Daarover gaan we het dus ook niet hebben in de workshop. Maar dankzij interessante tips en wat technische toelichting over kleine mankementen is de workshop zeker een aanrader. Wie zijn fiets goed onderhoudt, kan best wat uitsparen bij de fietsenmaker.

Rombout: Tegenwoordig gaan fietsen sowieso duidelijk minder lang mee. Maar door je fiets goed te onderhouden kan je er al gauw vele jaren van genieten.

 

Wie kan meedoen aan de workshop?

Rombout: Iedereen is welkom. Alle 55-plussers die graag fietsen, hebben zeker baat bij de workshop.

 

Hoe brengen jullie Genkse gezinnen op de hoogte van jullie aanbod?

Jos: Mond-tot-mondreclame in de vorm van goede ervaringen die mensen met elkaar delen zijn onze effectiefste vorm van communicatie. Daarnaast proberen we zichtbaar te zijn op evenementen, zoals autovrije zondag en de prikkeldagen. En we deden mee aan het burgerbudget. Ook dit en eerdere artikels in Horizon en 3600 helpen onze boodschap te verspreiden. Daarnaast krijgen we geregeld doorverwijzingen via het OCMW, Vincentius en de Genkse lagere scholen.

 

Hoe kunnen mensen de fietsbieb steunen?

Jos: Allereerst door vrijwilliger te worden. Technici zijn altijd heel welkom, hoewel je geen voorkennis moet hebben om bij de fietsbieb te beginnen als fietshersteller.

Rombout: We hebben een heel aangenaam team van vrijwilligers die elkaar helpen en veel van elkaar leren.
Jos: Naast herstellers zoeken we ook vrijwilligers die soms op zaterdag willen meehelpen in de toonzaal. Dat is een bijzonder leuke taak waarbij je heel veel blije kinderen ontmoet die naar buiten rijden met een leuke fiets.

 

Kunnen lezers ook fietsen schenken?

Rombout: Zeker. Kinderfietsen in goede staat zijn heel welkom. Tot 26 inch kunnen we ze gebruiken om uit te lenen. Met grotere fietsen kunnen we helaas niet veel.

 

Zin in een workshop fietsonderhoud?

Woensdag 14 mei van 10 tot 12 uur

3 euro (koffie inbegrepen)

Fietsbieb (Kattenbergstraat 2, hoofdgebouw Regina Mundi, te bereiken langs de parking aan de Kattenberg)

 

Vooraf inschrijven is noodzakelijk en kan vanaf 23/4/2025
sociaal.welzijn@genk.be 
089 65 43 66