Water wordt steeds meer een kostbaar goed. Regenwater valt gratis uit de lucht, maar spoelt helaas vaak weg via de riolering. Dit veroorzaakt droogte, wateroverlast en overstorten in de Stiemerbeek. Gelukkig is de oplossing gekend: regenwater opvangen, hergebruiken en laten infiltreren door te ontharden. De grootste verharde oppervlakte in Genk ligt echter op privédomein. Stad Genk kan deze uitdaging dus niet alleen aan, maar heeft alle Genkenaren hiervoor nodig.
Het wijkcentrum in Waterschei (Binnenlaan 50) werd omgevormd tot een demosite water. Via verschillende creatieve ingrepen wordt regenwater opgevangen, hergebruikt en kan in de grond sijpelen. Tegelijk werd zoveel mogelijk ingespeeld op de noden van de gebruikers van de site om de plek nog aangenamer te maken.
Doelstellingen
Met de inrichting van een demosite water werden volgende doelstellingen gerealiseerd:
- Realiseren van een netto ontharding van minimaal 400 m²
- Realiseren van een maximale, zichtbare en creatieve afkoppeling van hemelwater van de site van de riolering;
- Inrichten van de omgeving met maximale ruimte voor water en groen die een duidelijke
ecologische en sociale meerwaarde hebben (biodiversiteit, landschap, ontmoeten, ontspannen, spelen, sporten, enz); - Verhogen van de verblijfskwaliteit in het wijkcentrum voor de partners en bezoekers van de site;
- Integreren van aantrekkelijke voorbeelden van SUDS* privaat als demonstratie van
bronmaatregelen op private percelen; - Creëren van een educatie- en inspiratie hotspot voor verschillende leeftijden rond water,
voorbeeld stellend voor Genk en Vlaanderen.
*SUDS is een afkorting voor Sustainable Urban Drainage Systems en betekent decentrale, natuurlijke oplossingen voor waterinfiltratie.
Ontwerp op maat
Zowel tijdens de ontwerp- als de realisatiefase werden de gebruikers van het wijkcentrum betrokken tijdens verschillende workshops.
Informatieve borden op de installaties zullen binnenkort ook de bezoekers inlichten over de ingrepen.
Impact
Met deze ingreep houden we jaarlijks 308.028 liter regenwater uit de riolering of een zesde van het zwembad van Genk.
Timing
De werken startten half april en werden op 1 juni afgerond.
Dit project kon stad Genk realiseren dankzij de steun van de Vlaamse Overheid als Proeftuin Ontharding.