Waarom een nieuw verhard fietspad terwijl stad Genk overal pleit voor ontharden?
Het nieuwe fietspad brengt inderdaad bijkomende verharding met zich mee. En het klopt dat we zoveel mogelijk willen ontharden in de stad. Dat betekent echter niet dat er nooit meer verhard zal worden. Op andere plaatsen in de Stiemervallei gaan we net voor het ontharden (zie Waterrijk Waterschei). We streven naar uiteraard naar meer ontharden dan verharden. Zeker in de wijken waar het regenwater grotendeels de riolering instroomt, is het belangrijk om te ontharden zodat het hemelwater kan blijven waar het valt. Het regenwater dat op dit fietspad valt, stroomt af in het omliggende gebied, stroomt niet naar de riolering en kan dus infiltreren.
Daarnaast is de fietsroute door de Stiemervallei een erkende functionele fietsroute en dit brengt bepaalde voorwaarden met zich mee (breedte, verharding, hellingsgraad ...). Met dit verharde fietspad zorgen we er ook voor dat de Stiemervallei voor een aantal mensen toegankelijk wordt, zoals rolstoelgebruikers.
Waarom worden er bomen gekapt?
Eerst en vooral: We doen onze uiterste best om zo weinig mogelijk bomen te rooien. Echter om verschillende redenen kan het soms nodig zijn om dit toch te doen. Alle gerooide bomen worden gecompenseerd, deels in dit project, deels op andere plaatsen in Genk.
- Om de werken te kunnen uitvoeren moet er een werfzone worden vrij gemaakt. We proberen het kappen tot het minimum te beperken.
- Op bepaalde plaatsen gaat het enkel over opgeschoten struiken, exoten zoals Amerikaanse vogelkers of fijnsparren in slechte staat.
- Om nieuwe fietspaden of verblijfplaatsen te kunnen aanleggen.
Is de Stiemervallei nog toegankelijk?
Tijdens de werken tussen de Winterslagstraat en de Emiel Van Dorenlaan vanaf 5 augustus 2024 zal het pad langs de Stiemerbeek niet toegankelijk zijn. Ook de brug van de Paresbemdstraat over de Stiemerbeek zal afgesloten worden. Er is een omleiding voorzien via de Bergbeemdstraat.
Vanaf 14 oktober 2024 wordt het rond punt aan de Oude Postbaan en de Winterslagstraat gedeeltelijk heraangelegd en is dit rond punt deels afgesloten voor verkeer. Er is steeds een omleiding voorzien.
Wanneer zullen de werken klaar zijn?
Het einde van alle werken in de Stiemervallei (tussen de Evence Coppéelaan en de André Dumontlaan) is voorzien in het voorjaar van 2026.
Wat gebeurt er om de natuurkwaliteit in de Stiemervallei te verbeteren?
- Verwijderen van invasieve exoten zoals de Japanse Duizendknoop.
- Aanleg van een parallelle stroom. De Stiemerbeek is door de kanalisatie losgekoppeld van haar omgeving. Het natuurlijke valleisysteem is erdoor verstoord. Het omliggende natuurgebied droogt uit en de overstortwerking vanuit de riolering heeft een grote impact op de waterkwaliteit van de Stiemerbeek. Om de natuurlijke valleidynamiek te herstellen en de natte natuur te versterken wordt een parallelle beek aangelegd in Waterschei. In de zone achter het SportinGenk Park zullen de bestaande waterstructuren via een buis onder de Paresbemdstraat verbonden worden. Daarnaast worden er aquaducten aangelegd die het regenwater van de andere oever naar de parallelle stroom brengen. Dit betekent een verdere vernatting van die zone wat een meerwaarde betekent voor de waterminnende soorten. En het zorgt ervoor dat al dat zuivere water niet verloren gaat via de Stiemer. Na de werken zullen twee grote onderdelen van de parallelle stroom gerealiseerd zijn.