Met het project Waterrijk Waterschei wil stad Genk duurzame watermaatregelen tentoonstellen in de wijk. Het project is opgezet als een experiment voor de uitrol van de innovatieve waterstrategie uit het masterplan Stiemervallei. Door de klimaatverandering wordt water steeds meer een kostbaar goed waar we voorzichtig moeten mee omspringen. De geplande maatregelen verminderen droogte, hitte, wateroverlast én het overstorten van afvalwater in de Stiemerbeek.
Aanpak
Op zes locaties in de tuinwijk in Waterschei implementeert de stad verschillende types natuurgebaseerde wateroplossingen. Deze oplossingen, die op termijn steeds in waarde toenemen, vangen niet alleen regenwater op, maar dragen ook bij aan het aanvullen van de grondwatertafel, verkoeling tijdens warme dagen, biodiversiteit en een gezondere leefomgeving.
Waterrijk Waterschei toont aan dat door samen te werken en te investeren in natuurlijke oplossingen, we een leefomgeving kunnen creëren die bestand is tegen de uitdagingen van de klimaatverandering," zegt schepen van Ruimte Toon Vandeurzen. Met deze ingrepen haalt de stad jaarlijks maar liefst 6.663.132 liter regenwater uit de riolering. Dat staat gelijk aan 3,3 keer het volume van het zwembad van Genk. Ook wordt er gewerkt aan een zuivere Stiemerbeek. De impact van deze ingrepen op de beek wordt gemeten aan het overstort aan de Dijkstraat.
Timing
- In de Schoolstraat werd begin 2024 de voormalige bushalte omgevormd tot een groene zone die het regenwater van de omgeving laat infiltreren en de parkeerplaatsen in de Broeder Arnoldstraat onthard.
- Momenteel wordt het wijkcentrum van Waterschei omgevormd tot een demonstratiesite voor waterbeheer. Regenwater wordt er opgevangen, hergebruikt en geïnfiltreerd en daarmee krijgt de hele site een opwaardering.
In het najaar staan de volgende projecten op de planning:
- De Duivenstraat wordt omgevormd tot een mooie, aangename waterstraat.
- De Mezenstraat krijgt een retrofit om het bestaande systeem te optimaliseren en het regenwater in de groene bermen te laten lopen.
- Aan de Oekraïense kerk worden twee wadis aangelegd voor regenwaterinfiltratie van de omgeving.
- Het Talingpark wordt heringericht tot een waterplein met meer kansen ontmoeting en recreatie; met een centrale wadi en een collectieve regenwaterput.
De afronding van de werken is gepland voor eind 2024.
'Waterrijk Waterschei' is een onderdeel van 'Missie Waterschei'. In samenwerking met de bewoners van Genk, transformeert Waterschei tot dé klimaatwijk van de toekomst. De realisatie van dit project gebeurt in samenwerking met Aquafin en is mede mogelijk gemaakt door financiële steun van de Vlaamse Overheid.
Transisthor
Op de site van het wijkcentrum start tegelijk Transisthor, in het kader van Open Lab, het Living Lab rond groene duurzame energie in de wijken Nieuw-Texas en Waterschei Tuinwijk.
Een zonnepaneel met een artistiek beeld, wordt in de heraanleg geïntegreerd met als doel het publiek bewust te maken van groene, duurzame energie. Kunstenaars Niek Kosten en Kristof Vrancken (LUCA School of Arts) werken hiervoor samen met Atelier Zwiep (GIGOS).