Wateroverlast, hoe komt dat?

We hebben een extreem nat jaar achter de rug. Er is nog nooit zoveel regen gemeten in Ukkel in een periode van 12 maanden (meer dan 1200 liter per m²). 

De grondwaterstand staat dan ook historisch hoog. Wanneer je kelder niet waterdicht is, en het grondwaterpeil is hoger dan je keldervloer, kan het zijn dat je wateroverlast hebt.

Het ook kan liggen bij een verouderde riolering. Lekkende en beschadigde rioleringen kunnen water laten infiltreren wanneer de kelder niet waterdicht is. Dit uit zich vooral tijdens zware regenval.

Als je een diepe kelderaansluiting hebt op de riolering, kan het bij hevige regen zorgen voor wateroverlast. De riolering krijgt het vele water niet verwerkt, en deze zoekt de makkelijkste weg. Je hebt dan last van de zogenaamde waterterugslag.

De wateroverlast kan niet alleen van onderen komen. Wanneer de riolering een grote hoeveelheid water niet kan verwerken, kan dit zorgen voor overstromingen. Het water stroomt bij hevige regen dan via de keldergaten binnen.

Naar de toekomst toe, stellen de klimaatscenario’s dat de grondwaterstanden in de winter nog (lichtjes) zullen stijgen, maar in de zomer sterk zullen dalen. Het zal meer regenen in de winter, minder in de zomer, maar de buien zullen dan heviger zijn. Met dus meer kans op overstromingen.