Voorspellingen van de klimaatveranderingen stellen dat de grondwaterstanden in de winter nog (lichtjes) zullen stijgen, maar in de zomer sterk zullen dalen.
Het zal meer regenen in de winter, minder in de zomer, maar de buien zullen dan heviger zijn.
Om de wateroverlast aan te pakken, zijn er zowel oplossingen op individueel als op collectief niveau.
Hoe kan je beter voorbereid zijn op deze veranderingen?
Er zijn verschillende opties om je kelder waterdicht te maken: drie regelmatig toegepaste oplossingen:
- Je kan een kelderbekuiping aanbrengen die je vloer en muren met een waterdichte pasta waterwerend maken.
- Je kan ook kiezen voor een kelderdrainage, na het bekuipen. Via aangelegde kanaaltjes loopt het water dan naar een verzamelput, van waaruit het met een dompelpomp wordt weggepompt. De aanleg van een drainagesysteem moet je melden via het omgevingsloket.
- Een andere optie is om je keldermuren te injecteren met een vochtwerend product. Dat zorgt ervoor dat de muren uitdrogen en vormt zo een barrière tegen opstijgend vocht.
Het waterdicht maken van je kelder is geen exacte wetenschap. Zoals je wellicht al gemerkt hebt, is het aanbod van firmas erg groot, en is het moeilijk om het bos nog door de bomen te zien. Ook de kosten variëren sterk.
De eerste voorgestelde oplossing (het aanbrengen van een waterdichte paste), zou je nog zelf kunnen doen. De kosten zouden dan beperkt kunnen blijven. Het materiaal hiervoor vind je in de gemiddelde doe-het-zelf-zaak.
Voor het aanbrengen van deze pasta, is het wel aangewezen dat het water weggetrokken is en de vloer en de muren opgedroogd zijn. Het is dus wachten op een lange(re) droge periode.
Voor de twee andere oplossingen, komen er al snel specialisten aan te pas. En de daaraan vasthangende (hogere) kosten.
Stad Genk stelt een expert aan die een 30-tal kelder zal onderzoeken en oplossingen aanreikt voor het waterdicht maken van een aantal types van kelders.
Je kan voor een premie terecht bij de Vlaamse overheid.
Om afwatering beter te voorzien op zware neerslag en om zuivering van afvalwater efficiënter te laten verlopen, scheiden we onze rioleringsbuizen voor regen- en afvalwater. Die scheiding is bij nieuwbouw en grote renovaties al verplicht.
Is dat voor jou niet het geval, maar wil je toch investeren in deze duurzame maatregel, dan kun je hiervoor op een premie rekenen.
Wanneer je woning een risicoaansluiting heeft, kan water vanuit de riolering terugstromen naar je kelder, wat wateroverlast veroorzaakt.
Een "risicoaansluiting" of "diepe kelderaansluiting" betekent dat je kelder een diepe ondergrondse verbinding heeft met de riolering, en dat er op openbaar terrein geen maatregelen mogelijk zijn om je woning te beschermen tegen wateroverlast. In dat geval moeten deze woningen zichzelf beveiligen.
Je kan hiervoor op een premie rekenen.
In sommige mijncités zijn er woningen die gebruik maken van een collectieve rioolaansluiting. Dit betekent dat het afval- en hemelwater van meerdere woningen via één gezamenlijke buis naar de hoofdriolering wordt afgevoerd. Dit kan problemen veroorzaken bij verstoppingen of breuken, omdat de leiding niet individueel aangepast kan worden.
Als jouw woning zon collectieve aansluiting heeft en je wilt deze omzetten naar een individuele aansluiting, kan je hiervoor een premie aanvragen.
Premie voor het individualiseren van een collectieve aansluitingen
Heb je wateroverlast door binnenstromend water vanaf het openbaar domein op maaiveldniveau, en zijn er op korte termijn geen redelijke publieke maatregelen om je woning te beschermen? Dan kan je een premie aanvragen.
Je kan ook preventief een aantal zandzakken kopen en vullen voor gebruik. In geval van wateroverlast gebruik je deze zandzakken vooral om de hoofdstroom van het water om te leiden rondom je woning in plaats van er doorheen, of om te voorkomen dat het water richting jouw huis stroomt. De zandzakjes kan je aankopen bij een limburg.net-recyclagepark. Deze worden per 10 stuks verkocht voor de prijs van 5 euro. Per jaar en per gezin kan je 40 stuks aankopen.
De opvang van regenwater geeft ons een buffer bij hevige regenwaterval, ontlast onze afvoersystemen en voorkomt zo wateroverlast. Bovendien kunnen we het opgevangen water in drogere periodes gebruiken om tekorten op te vangen.
Regenwater komt nu meestal in het riool terecht. Het schone regenwater raakt hierdoor vervuild en dat moeten we weer zuiveren. Dat kost onnodige energie en is niet duurzaam. Omdat het klimaat aan het veranderen is, regent het steeds heviger. De riolen kunnen al dit overbodige water soms niet meer aan, waardoor straten blank komen te staan. Als je afkoppelt, lever je een bijdrage aan het vasthouden van water daar waar het valt.
Om schimmelvorming te vermijden bij kleine vochtproblemen, is er een vrij eenvoudige oplossing: ventileren.
Warme lucht neemt vocht op. Als je je huis eerst goed verwarmt en dan de ramen openzet, kan de warme lucht, die het vocht heeft opgenomen, naar buiten. Dit hoeft niet lang te duren, en zal je huis ook niet erg afkoelen. Je kan dit best regelmatig doen.
Ook ventilatiesystemen- en roosters kunnen hiermee helpen.
Is de bodem verhard? Dan vloeit het water sneller weg. Bij hevige neerslag kan dat in lagergelegen gebieden wateroverlast veroorzaken.
Bij een flinke regenbui kunnen bomen het water met hun wortels opnemen en dit vasthouden.. Ze zorgen ervoor dat regenwater niet in één keer via de straten wegspoelt naar het riool.