Wandelroute 3 - C-mine & Vennestraat

Genk in een notendop. Zo omschrijf je deze lus van 3km het best. Je neemt een kijkje aan C-mine, de creatieve hub van Genk boordevol mijngeschiedenis. Daarna ga je naar de Vennestraat met restaurants uit verschillende culturen. Tenslotte wandel je rustig langs de Stiemer af.

nummer 

C-mine is het kloppend, creatief hart van Genk. Deze oude mijnsite biedt ook een belevingsparcours aan. Zo kan je met virtual reality een kijkje gaan nemen in het verleden. www.c-mine.be
nummer De Vennestraat wordt niet voor niets de straat van de zintuigen genoemd. Deze straat prikkelt ze allemaal. Als je door de straat wandelt, zie en ruik je al snel heel wat restaurantjes. Hier kan je proeven van diverse specialiteiten. www.vennestraat.be
Tuin van Betty: deze 17 aren is een groene oase in de Vennestraat. Deze tuin is eigenlijk een beetje van “iedereen”. Met de hulp van vrijwilligers en een duw van de stad, blijft deze tuin er mooi uitzien. www.detuinvanbetty.be
Schlammbekken: vroeger vingen deze betonnen bakken het water op dat uit de kolenwasserij kwam.
De Hostartmolen was een oude watermolen op de Stiemer. De naam komt van een 16e eeuwse boerderij “Op die Hoffstadt”. Deze molen verzonk echter in het begin van de 20e eeuw door mijnverzakkingen.

 

Lees de routebeschrijving onder de kaart

 

 

Routebeschrijving vanuit C-mine

Vennestraat en de Tuin van Betty

Wandel van C-mine naar het begin van de Vennestraat (langs het nieuwe rood bakstenen gebouw). Wandel de Vennestraat in tot aan de Hoefstadstraat aan de linkerkant tussen het restaurant Carbone en het zonnecenter. Op het einde van de straat kan je aan de rechterkant een kijkje nemen in de Tuin van Betty. Ga daarna onder de fietstunnel door tot aan de Evence Coppéelaan.

Langs de Stiemer

Aan je rechterhand zie je nu de Stiemerbeek. Ga meteen rechtsaf en volg de stroom van de beek tot aan het eerstvolgende brugje van de Nieuwe Kuilenweg. Onderweg kan je een blik werpen op de Schlambekkens. Sla links de Nieuwe Kuilenweg in tot aan de eerstvolgende straat links, de Kleine Hostartstraat. Sla hier in. Neem in de bocht het smalle pad tussen de twee rode paaltjes naar links. Je komt opnieuw aan de E. Coppéelaan. Volg de E. Coppéelaan naar rechts tot je die kan oversteken aan de school De Padvinder. Keer aan de overkant een beetje terug naar beneden en sla rechts de Erfstraat in.

Verzonken Hostartmolen

Neem de eerste straat links, de Biegrachtstraat, en volg helemaal tot beneden aan de Hoefstadstraat. Ga een beetje naar links in de Hoefstadstraat tot je aan de rechterkant een verscholen pad ziet liggen (na de tuin van het laatste huis). Volg dit pad doorheen het rietveld. Aangekomen op de asfaltweg neem je het smalle pad naar boven op de berm.

Door Winterslag naar C-mine

Steek de Winterslagstraat over en ga naar het rond punt. Volg het fietspad dat het groen induikt en waar auto’s niet mogen komen. Ga aan het einde van dit pad (een T) naar links, dus NIET richting fietsknooppunt 509. Blijf het verharde fietspad volgen tot je terug aan de Winterslagstraat bent. Volg de Winterslagstraat tot aan de T met de Bergbeemdstraat. Steek over en wandel links onder de brug door. Aan de andere kant van de brug, sla je de eerste weg rechts (Vennestraat nr 1-11) in. Net voor het donkere appartementsgebouw aan de linkerkant sla je in op het smalle paadje. Tussen de woningen ga je verder rechtdoor. Aan het einde van de weg (een T) ga je naar links de Postwinningstraat in. Je maakt mee de hoek naar rechts en aan het einde neem de je trap naar boven. Steek over aan het fietsoversteekpunt en je bent terug bij C-mine.

Praktische info

  • Parkeren kan gratis bij C-mine. Of kom liever met de fiets of te voet.
  • Op deze wandeling zijn er verschillende eet-en drinkgelegenheden op C-mine, in de Vennestraat en de Hoefstadstraat. Vooral aan het begin of terug aan het einde van de wandeling dus.
  • De wandeling is niet overal toegankelijk voor rolstoelen en kinderwagens. Af en toe kan je wel een kleine omweg nemen om dit wel mogelijk te maken.