Klimaatwijk Waterschei - Wandeling
Ontdek via een wandeling wat van Waterschei dé klimaatwijk van Genk maakt! Heel wat projecten zetten in op een betere aanpassing en voorbereiding op de klimaatverandering. Via verschillende stopplaatsen kom je meer te weten hoe Genk dit in Waterschei doet. Daarnaast passeert de wandeling via de mooiste erfgoedbomen in de wijk.
Op 30 april '22 zullen er op een aantal plaatsen doorlopend toelichtingen gegeven worden om de uitleg te doen:
- StiemerHub: André Dumontlaan 16 (stopplaats 1)
- oPEN Lab: Karekietstraat 10 (stopplaats 3)
Daarnaast hangen er op de verschillende stopplaatsen QR-codes die je meer info verschaffen over de projecten.
Route
De wandeling is 6,1 km lang en neemt je langs veilige, mooie paden door Waterschei. Af en toe steken we een drukkere weg over, kijk dus goed uit!
Via RouteYou kan je de wandeling volgen, zowel in de app als in de browser. Hieronder nog een overzichtskaartje met daarop de stopplaatsen én de erfgoedbomen!
Klik hier om de routebeschrijving te krijgen.
Stopplaatsen
1) StiemerHub - André Dumontlaan 16
Op 30 april '22 wordt er doorlopend informatie gegeven over de verschillende projecten van het Stiemerprogramma. De Stiemerhub vormt hier, als uitvalsbasis van de Vrienden van de Stiemer, de ideale plek om de dialoog op gang te brengen. Daarnaast wordt het project Tuinen van Waterschei extra uitgelicht. De tijdelijke ontmoetingsplek kan gebruikt worden om verschillende initiatieven een plek te geven. Zo vindt het plantenasiel van Genk hier al zijn onderkomen.
2) Waterrijk Waterschei - Binnenlaan x Lentelaan
De Stiemerbeek heeft te kampen met een slechte waterkwaliteit ten gevolge van de overvloedige overstortwerking. Maar hoe komt dit nu juist? Wat wil dit in feite zeggen? Met de ingreep aan het jeugdcentrum van Gigos willen we de waterproblematiek op de kaart zetten, maar ook hoe Genk hiermee plant om te gaan. Er zijn immers grote kansen te vinden op percelen van zowel de gemeente, bedrijven, scholen en burgers.
3) oPEN Lab - Karekietstraat 10
De naam verklapt het natuurlijk al zelf: PEN staat voor Positive Energy Neighboorhood, oftewel positieve energiebuurt. Via oPEN Lab gaan we bestaande huizen en wijken in Waterschei en Nieuw Texas energievriendelijker maken. Dat doen we door de ontwikkeling van nieuwe technieken en diensten op maat van de bewoners. Dat is goed voor het klimaat én voor de portemonnee van de bewoners.
4) Tijdelijke interventies - Stalenstraat
De Stalenstraat, vallei van werelden, is een letterlijke hotspot in de zomer. Door de hoge verhardingsgraad swingen de temperaturen al gauw de pan uit. Stad Genk voerde al verschillende initiatieven uit om deze straat te wapenen tegen de nakende klimaatverandering. Zo is er een terras geplaatst ter hoogte van Limonata om meer blauw en groen in het straatbeeld te krijgen, alsook het verkeer wat trager te doen rijden. Daarnaast is er het project de langste groene gevel waarbij er over de hele lengte van de Stalenstraat geveltuintjes zijn aangelegd.
5) Stiemervallei - Nieuwdorpstraat
Parallel met de hete Stalenstraat loopt de frisse Stiemer, waar het in de toekomst de bedoeling is om meer ruimte aan zowel de natuur als de mens te geven. Dit zal hand in hand gaan, natuurvriendelijke ontmoetingsplaatsen, een parallelle Stiemerbeek zonder overstorten en natte natuurgebieden.
Erfgoedbomen
Op verschillende plekken langs de wandeling kom je een erfgoedboom tegen. Sper je ogen dus goed open! Bomen zijn een belangrijk wapen van ons arsenaal in de strijd tegen de klimaatverandering, ze leveren immers talloze ecosysteemdiensten. Niet de minste daaronder zijn het tegengaan van verdroging, het verhogen van de biodiversiteit, het voorkomen van wateroverlast,… Daar bovenop is het aangetoond dat groen in het straatbeeld een positief effect heeft op de mentale gezondheid, en dus ook de algemene levenskwaliteit. De stad Genk wilt de bomen extra beschermen, beginnende bij de bomen die nu al een grote meerwaarde hebben: Erfgoedbomen.