Vernieuwde Evence Coppéelaan: groene oase voor fietsers en wandelaars

Gepubliceerd op donderdag 17 april 2025 10.30 u.

De Evence Coppéelaan heeft een indrukwekkende metamorfose ondergaan. De grijze verkeersas maakt plaats voor een groene, aangename plek voor wandelaars en fietsers. Slimme systemen zorgen bovendien voor een optimaal waterbeheer. "Het is een toonbeeld van stadsvernieuwing dat als voorbeeld kan dienen voor heel Vlaanderen.” 

De vernieuwde Evence Coppéelaan is officieel geopend voor verkeer. Sinds 8 augustus 2023 werd er hard gewerkt aan de complete herinrichting van de brede, autogerichte verbindingsweg tussen C-mine en het centrum. Vandaag is die grijze verkeersas omgevormd tot een aangename, veilige en groene plek voor voetgangers en fietsers. Na zeven fases komt daarmee één van de grootste en meest ambitieuze onthardingsprojecten in Vlaanderen tot een succesvol einde. 

Ruimte voor zachte weggebruikers 

De 1,4 kilometer lange Evence Coppéelaan heeft een complete metamorfose ondergaan. “De brede, autogerichte steenweg is omgevormd tot een overzichtelijke tweerichtingsweg waarbij het doorgaand verkeer aan één zijde wordt gebundeld”, duidt schepen van Mobiliteit, Karel Kriekemans. “Dit project creëert een sterke verbinding tussen het centrum van Genk en C-mine en wordt de beleving en bereikbaarheid van beide stedelijke polen enorm verbeterd”, gaat burgemeester Wim Dries verder. 

Dankzij de herinrichting ontstaat er veel ruimte voor zachte weggebruikers. Aan de andere zijde van de laan loopt nu een breed wandel- en fietspad, volledig gescheiden van het autoverkeer. Een brede, groene middenberm vormt een natuurlijke buffer tussen beide en brengt rust, overzicht en extra veiligheid. “Voetgangers en fietsers kunnen nu veilig oversteken in twee fases, met een veilige tussenstop op de berm”, legt schepen Kriekemans uit. 

Bestemmingen langs de Evence Coppéelaan blijven vlot bereikbaar via aparte, compacte bedieningswegen of ventwegen. Die werden aangelegd met waterdoorlatende betonstraatstenen en zijn omgeven door veel groen. Parkeren gebeurt gebundeld op strategische locaties, dicht bij de bebouwing. Zo zijn er parkeermogelijkheden voorzien bij de belangrijkste locaties, zoals C-mine, de schoolomgeving en het woonzorgcentrum. 

Groene, aangename leefomgeving 

In totaal werd maar liefst 41.922 m² opgebroken en 15.607 m² definitief onthard. Hiervoor werden 11.545 m² grasbermen, 13.650 m² bloemenrijk grasland, 1.137 struiken en heesters en 177 bomen aangeplant. Zo is de Evence Coppéelaan omgevormd tot een groene oase waar het heerlijk vertoeven is. 

Daarnaast zijn er op verschillende plekken platformen over de rijweg aangelegd. Zo is er bijvoorbeeld een platform op de grens tussen de bebouwde omgeving en de open Stiemervallei, met een prachtig uitzicht op de vallei en de vijvers. Ook bij de school is er een platform met open ruimte en een speelplek gecreëerd, die naadloos op het schoolplein aansluit. 

De herinrichting van de Evence Coppéelaan vormt ook een belangrijke stap richting de toekomst. “We willen dit gebied verder ontwikkelen tot een aantrekkelijke woonplek voor jonge gezinnen”, vertelt schepen van Wonen, Mustafa Harraq. “De eerste vergunningen voor nieuwe woonprojecten zijn al verleend.” 

Efficiënt waterbeheer 

Naast de heraanleg van de weg is er ook veel aandacht besteed aan waterbeheer. Langs het volledige traject werd een gescheiden rioleringssysteem aangelegd waarbij afval- en regenwater apart worden opgevangen. Daarnaast is er sterk ingezet op waterbuffering en –infiltratie. Dankzij de aanleg van wadi’s en infiltratievoorzieningen werd maar liefst 5,3 hectare afgekoppeld van het rioolnetwerk. Het nieuwe watersysteem met grachten en bekkens kan nu tot 1.413 m³ regenwater bufferen, wat de druk op de Stiemer aanzienlijk verlicht. 

Voorbeeld voor Vlaanderen 

De herinrichting van de Evence Coppéelaan dient als voorbeeld voor andere steden. Dat beaamt ook Vlaams minister Jo Brouns: “In tijden van hittegolven, droogte en wateroverlast zijn projecten zoals dit onmisbaar. Door te ontharden vangen we water op, brengen we verkoeling én verbinden we mensen via groen. Dit is de blauwdruk voor hoe we in Vlaanderen moeten evolueren van grijs naar groen, voor een leefbare stadsomgeving."