Het afsteken van vuurwerk door particulieren is dan weer wel verboden. Artikel 21 van de politieverordening ter beteugeling van overlast stelt Zonder afbreuk te doen aan de wettelijke en reglementaire bepalingen is het verboden, zowel op de openbare als op private domeinen, om het even welk vuurwerk af te steken of voetzoekers, thunderflashes, knal-en rookbussen te laten ontploffen. Voor professionelen en op oudejaarsavond kan er op deze bepaling een afwijking worden toegestaan door de burgemeester. De burgemeester kan in de toelating na te leven voorwaarden opleggen.
Hieruit volgt dat de burgemeester doorheen het jaar uitzonderlijk kan toestaan vuurwerk af te steken mits voldaan aan volgende voorwaarden: professionele firma, niet later dan 23uur, omwonenden verwittigen en aanvraag minstens één maand op voorhand indienen via website stad Genk. Ook voor oudejaarsavond hebben we de uitzondering dat particulieren wel zelf vuurwerk mogen afsteken, maar enkel tussen 23u en 1u.
Enkel in Houthalen mag er ook nog vuurwerk worden afgestoken in de nacht van oud op nieuw, eveneens tussen 23uur en 1uur. Hier is wel een verplichting tot geluidsarm vuurwerk.
In de rest van steden/gemeenten is het verboden vuurwerk af te steken in de nacht van oud op nieuw (sinds dit jaar ook verboden in Zutendaal).
De verkoop van vuurwerk is niet bij wet verboden in België. Volgens het KB van 23 september 1958 houdende algemeen reglement betreffende het fabriceren, opslaan, onder zich houden, verkopen, vervoeren en gebruiken van springstoffen mogen kleinhandelaars, onder bepaalde voorwaarden, feestvuurwerk verkopen aan particuliers in België.
Particulieren mogen enkel feestvuurwerk aankopen en gebruiken. Binnen dit feestvuurwerk heb je nog verschillende categorieën die samenhangen met de leeftijd waarop je dit mag aankopen en waarop verkopers dit dus ook mogen verkopen.
Het feestvuurwerk is onderworpen aan strikte beperkingen over de leeftijd van de gebruiker.
Feestvuurwerk wordt onderverdeeld in drie categorieën:
- vuurwerk van categorie 1 of F1, uitsluitend bestemd voor klanten vanaf 12 jaar;
- vuurwerk van categorie 2 of F2, uitsluitend bestemd voor klanten vanaf 16 jaar;
alle andere categorieën zoals F3 (CAT3) of F4 (CAT4) zijn strikt verboden voor particulier gebruik. Dit is professioneel vuurwerk. Vuurwerkbedrijven die in het bezit zijn van een opslagvergunning voor F3/F4 kunnen deze producten aankopen en opslaan. Deze items zijn bedoeld voor professionele vuurwerkshows en vuurwerkspektakels.
Als particulier mag je slechts feestvuurwerk bezitten dat maximaal 1 kg pyrotechnische sas (kruitgewicht) bevat. De verkoper mag je dus geen grotere hoeveelheid verkopen.
Vuurwerkproducten die verkocht worden in België moeten CE gekeurd zijn. Elk vuurwerkproduct dient een CE-marking zichtbaar op het product te hebben. Ook moeten alle producten voldoen aan de wettelijke etikettering. Voor professioneel gebruik moeten ze ook in de juiste verpakkingen getransporteerd worden.
Nee, het afsteken van bommetjes is bij wet verboden. Bij meldingen en vaststellingen van overlast door (knal)vuurwerk zal er een PV worden opgesteld en zullen de bommetjes worden afgenomen.
Ja. Bij een overtreding wordt er een PV opgesteld en zal de procedure worden opgestart waarbij er een GAS boete kan gegeven worden met een maximum van € 350 (+18) of € 175 (-18).
Wanneer er vuurwerk wordt afgestoken en er daardoor onmiddellijke tussenkomst van politie nodig is, bel je 101. Dit doe je zeker in geval van samenscholingen.
Voor niet-dringende meldingen kan je het nummer 089 39 14 10 bellen, of kan je het contactformulier op de website van politie CARMA invullen.
Gedurende de gehele eindejaarsperiode:
De overlast- en droneteams zullen ter beschikking staan van de wachtdienst (interventie/noodhulp).
Deze zullen in geval van calamiteiten aangestuurd kunnen worden.
Nacht van oud op nieuw:
Tijdens deze avond/nacht zullen er, bijkomend op de reguliere inzet, extra politiemensen zowel in burger als geüniformeerd preventief en repressief optreden.
Wederom zullen de overlast- en droneteams hiervoor ingezet kunnen worden.
- Bewaar het vuurwerk steeds op een droge en koele plaats, buiten het bereik van kinderen;
- Lees aandachtig de gebruiksaanwijzing voordat je het vuurwerk afsteekt;
- Draag geen brandbare (nylon) of wijde kledij;
- Steek vuurwerk af met een aansteeklont, gebruik hiervoor geen lucifers of aansteken en doe dit nooit vanuit de hand;
- Neem na het afsteken van vuurwerk voldoende afstand, zeker een zestal meter;
- Houd rekening met de windrichting en eventuele bomen – kies voor een open ruimte om het vuurwerk af te steken!;
- Steek vuurwerk dat niet is afgegaan nooit opnieuw aan;
- Ruim het vuurwerkafval steeds op. Dit doe je door het goed nat te maken en het dan bij het huisvuil te doen.
- Gedraag je zo normaal en kalm mogelijk. Dat betekent niet dat je je huisdier moet negeren. Ga om met je huisdier, zoals je dat normaal ook doet. Zoekt je huisdier een rustig plekje op? Dan is dat prima. Zoekt je dier gezelschap op (of troost), geef dat dan ook.
- Als je huisdier dol op eten is, probeer dan zijn maaltijd te verspreiden over de dag, zodat hij zich steeds even kan richten op het eten.
- Het kan ook helpen gordijnen te sluiten, het licht aan te doen/laten en de radio of tv aan te zetten. Dan vallen de prikkels van buiten wat minder op.