Stad Genk wil meer verkeersveiligheid. Te hard rijden, agressief rijgedrag en lawaai door het gemotoriseerd verkeer, zorgen voor veel problemen. Dat blijkt uit de veiligheidsmonitor
van de stad. Ook het aantal ongevallen met doden of gewonden is te hoog. Werk aan de winkel dus!
De stad heeft een - voorstel van - verkeersplan uitgewerkt per stadsdeel. Het doel van een verkeersplan is meervoudig:
- de verkeersveiligheid in alle wijken verbeteren
- een optimale woonkwaliteit garanderen
- meer ruimte geven aan de zachte weggebruiker (voetganger en fietser)
- kansen creëren om elkaar op de straten in de woonwijken te ontmoeten
Deze verkeersplannen zijn minutieus uitgewerkt door de dienst Mobiliteit van de stad Genk, en dit op basis van meldingen en suggesties van burgers over onaangepast rijgedrag, aangevuld met objectieve verkeerstellingen en snelheidsmetingen.
Jouw opmerkingen en suggesties zijn zeer belangrijk voor ons. Doel blijft om met een plan te komen dat het best bijdraagt tot veilig verkeer in de hele wijk en stad.
Er wordt sterk ingezet op het actief meedenken van de Genkenaar, als de lokale expert van zijn straat/wijk, via een participatietraject. Dit verloopt zowel online (via het platform per stadsdeel) als via fysieke overlegmomenten. Opzet van dit participatietraject is tweeledig:
- Enerzijds willen we de betrokken bewoners duidelijkheid geven over de voorstellen van stad Genk. Het voorgestelde verkeersplan is geen eenvoudige oefening en de interpretatie vergt diepgang.
- Anderzijds is het de wens om constructief samen te werken met de wijkbewoners. Goede suggesties en bemerkingen in lijn met de doelstellingen worden geëvalueerd.
Een voorstel van aanpak wordt gefaseerd, per stadsdeel, aan alle Genkenaren voorgelegd, dit zowel online als op live infosessies. Dat geeft iedereen de kans om mee te denken over, en suggesties te geven voor, veilig verkeer in hun wijk. Dit participatietraject is een cruciaal onderdeel van het beleid.
De verkeersplannen worden per stadsdeel afgewerkt. De betrokken bewoners van het stadsdeel dat aan de beurt is mogen zich tijdig verwachten aan een flyer in de bus.
Ben je niet zeker in welk stadsdeel je woont? Een overzicht van de verdeling vind je hier: