Vragen over mobiliteit en bereikbaarheid
Vragen over de werking van het vaccinatiecentrum
Vragen over het verloop van de vaccinatie
Vragen over vaccinatie en levensbeschouwing
Mobiliteit & bereikbaarheid
Het vaccinatiecentrum bevindt zich in de Limburghal te Genk. Het precieze adres is: Jaarbeurslaan 6, 3600 Genk.
De Limburghal heeft een gratis parking voor 600 wagens. Er zijn ook acht parkeerplaatsen voor mensen met een handicap.
Je kunt ook in de Jaarbeurslaan parkeren, maar dan moet je je Europese parkeerkaart achter je voorruit leggen. Zo kan je 2 uur gratis parkeren.
Ja. De gratis parking bevat acht parkeerplaatsen voor mensen met een handicap. Deze plaatsen bevinden zich dicht bij de in- en uitgang van het vaccinatiecentrum.
Ja. Een breng- en ophaalzone is voorzien om mensen af te zetten aan de ingang en op te halen aan de uitgang.
Niet iedereen is even gemakkelijk ter been. Toch willen Gemeente As, Stad Genk en Gemeente Zutendaal ervoor zorgen dat al hun inwoners vlot aan het vaccinatiecentrum in de Limburghal geraken. Daarom kunnen senioren o.a. een beroep doen op de Minder Mobielen Centrale en een aantal lokale taxibedrijven.
Alle inwoners van As, Genk en Zutendaal met een vervoersprobleem worden geholpen met het transport naar het vaccinatiecentrum. Een medewerker van de gemeente of stad zorgt voor een gepast vervoersmiddel en coördineert de planning van deze ritten.
Voor de voorwaarden om een beroep te doen op de diensten de Minder Mobielen Centrale neem je best een kijkje op de website van jouw woonplaats:
Minder Mobielen Centrale - Bree
Minder Mobielen Centrale - Genk
Ja, als je de geldende regels (mondmasker dragen, afstand houden…) volgt.
Op elke openbare plaats waar mensen samenkomen, bestaat het risico op besmetting. Houd je daarom zo strikt mogelijk aan de geldende regels.
Er zijn afspraken en regels rond de hygiëne bij taxidiensten en MMC-wagens. Als die regels (mondmasker dragen, raampje achter in de wagen op een kier zetten…) gevolgd worden, is het risico op besmetting klein.
Als je gebruik maakt van een van de diensten en merkt dat de regels niet worden nageleefd, kan je altijd de chauffeur daarop wijzen.
Toegankelijkheid
Ja, tenzij je echt hulp nodig hebt van een begeleider.
Als iemand je brengt, blijft je chauffeur dus best in de wagen wachten. Je begeleider kan je, indien nodig, ook tot aan de ingang begeleiden en na de vaccinatie ophalen aan de uitgang.
Ja. Tijdens de opbouw van het vaccinatiecentrum werd er rekening gehouden met de algemene regels in verband met toegankelijkheid. De ingang van het gebouw is makkelijk bereikbaar en goed begaanbaar. Er zijn voorbehouden parkeerplaatsen voorzien voor mensen met een handicap. In het vaccinatiecentrum zelf zijn alle doorgangen voldoende breed en afgestemd op het verwachte aantal bezoekers.
Ja, één persoon mag je begeleiden doorheen het hele vaccinatieproces.
Ja, één persoon mag je begeleiden doorheen het hele vaccinatieproces.
Ja.
Kinderen mogen niet mee in de vaccinatieruimte. Probeer dus in de mate van het mogelijke alleen te komen.
Ja, één persoon mag je begeleiden / helpen met vertalen in het vaccinatiecentrum.
Het Agentschap Integratie en Inburgering heeft communicatiemateriaal ontwikkeld en vertaald. De folder Laat je vaccineren is momenteel beschikbaar in 29 talen en vind je op integratie-inburgering.be.
Voor het Vaccinatiecentrum As – Genk – Zutendaal worden folders in de 7 meest voorkomende talen in die gemeenten verspreid via de netwerken van de lokale besturen (Arabisch, Turks, Italiaans, Frans, Engels, Bulgaars en Russisch).
In het vaccinatiecentrum zetten we maximaal in op de ondersteuning en begeleiding van anderstaligen. Dat doen we door middel van taalhulpen en telefoontolken.
Afspraak maken
Je wordt persoonlijk uitgenodigd om je aan te melden in een vaccinatiecentrum. Die uitnodiging komt in elk geval per brief, en in je eBox. Als we over je e-mailadres beschikken, krijg je de uitnodiging ook via die weg.
De eBox is de snelste manier om je uitnodiging te raadplegen. Ga dus zeker daar eens kijken.
Heb je nog geen eBox? Activeer deze nu via je burgerprofiel.
Zodra je je uitnodiging ontvangt kan je een afspraak maken via de website van de Vlaamse Overheid of via Mijn Burgerprofiel. Volg hiervoor de instructies die in de uitnodiging staan. Je kan ook telefonisch een afspraak maken via het nummer 0800 93 023 (elke werkdag tussen 9.00 – 12.00 uur). Indien je niet wenst in te gaan op de uitnodiging hoef je niets te doen.
Je kan telefonisch contact opnemen met het Infocenter Vaccinatie via het nummer 0800 93023. Daar helpen ze je verder met al je vragen.
Ja. In de Genkse wijkbureaus en buurthuizen kan je hulp vragen voor de digitale aanmelding voor de coronavaccinatie. Een afspraak maken hoeft niet, je kan er binnenlopen tijdens de permanentieuren.
Momenteel kan je je afspraak tot twintig minuten voordien bevestigen. We vragen je echter om dat zo snel mogelijk te doen na het ontvangen van jouw uitnodiging. Dat maakt het mogelijk om onze planning daarop af te stemmen.
Neen. Het volstaat om je afspraak 1 keer te bevestigen of te annuleren. Dat doe je online of telefonisch.
Dan kan je niet gevaccineerd worden. Als je geen afspraak voor vaccinatie maakt, word je niet in ons systeem weergegeven. Op die manier kunnen wij dus geen vaccin voor jou klaarleggen. Je maakt dus best zo snel mogelijk een afspraak.
In dit geval neem je best contact op met het Infocenter Vaccinatie via het gratis nummer 0800 93023. Samen met jou zoeken ze naar de beste oplossing.
Vaccinatie is heel sterk aanbevolen, maar je hebt het recht om de vaccinatie te weigeren. Als je een vaccin weigert, word je niet opnieuw opgeroepen. Indien je alsnog graag nog een vaccin ontvangt, kan je steeds contact opnemen met het callcenter op het nummer 0800 93023.
Nee, je kan pas een vaccin krijgen nadat je je uitnodiging ontvangen hebt, en je je afspraak bevestigd hebt. Hoe je dit doet, staat in de uitnodiging beschreven.
In dit geval kan je best contact opnemen met het call center (Limburghal: 0800 93 023). Zij bekijken samen met jou de beste oplossing.
Je kan jezelf niet van de lijst halen, ook je huisarts kan dit NIET. Wat je wel kan doen: Je kan je uitnodiging afwachten en die telefonisch of via de webapplicatie weigeren. Zo maak je plaats voor iemand anders. Je ontvangt een nieuwe uitnodiging als je leeftijdsgenoten aan de beurt zijn. Ook die kun je opnieuw weigeren.
Werking van het vaccinatiecentrum
Je kan het Infocenter Vaccinatie telefonisch contacteren via 0800 93023 of via de Facebook- en Instagramaccounts van stad Genk.
Kom op tijd, maar kom niet te lang op voorhand. Zo voorkomen we dat er te veel mensen tegelijk in de wachtruimte zijn.
Als je er eerder bent en je bent met de auto, kan je dus nog even wachten voordat je binnengaat. Personen die het openbaar vervoer nemen of te fiets / te voet zijn, kunnen binnen veilig wachten.
Je neemt je paspoort en oproepingsbrief mee.
Je kan je brief downloaden via Mijn Burgerprofiel, nadat je je e-box daar hebt geactiveerd. Je kan hiervoor eventueel hulp krijgen bij het Vlaams infonummer 1700.
Als je het moment van je afspraak en je rijksregisternummer kent, dan kan je je ook met alleen je identiteitskaart aanmelden aan het onthaal van het vaccinatiecentrum.
Als je je rijksregisternummer kent, is er geen probleem. Dan kunnen de onthaalmedewerkers en het verpleegkundig personeel je verder helpen.
Je draagt een masker zonder uitlaatventiel, uit stof of wegwerpmateriaal. Het masker moet nauw aansluiten op het gelaat, en de neus, mond en kin bedekken. Accessoires in stof zoals bandanas, sjaals, buffs, etc. worden niet aanvaard als alternatief voor een mondmasker.
Als er voldoende vaccins beschikbaar zijn, hebben we de mogelijkheid om per vaccinatielijn ongeveer 300 mensen per dag te vaccineren.
Ja. We besteden veel aandacht aan veiligheid en de maatregelen:
- Houd altijd minstens 1,5m afstand tot anderen;
- Draag een mondmasker in en rond het vaccinatiecentrum;
- Ontsmet je handen aan de ingang en op de aangeduide plaatsen;
- We meten de temperatuur van iedere bezoeker;
- We verluchten alle ruimten en we voeren op elk moment CO2-metingen uit;
- We ontsmetten alle materialen voor gedeeld gebruik (zoals stoelen);
- Er zijn afzonderlijke in- en uitgangen voorzien;
- Medewerkers worden dagelijks gescreend (temperatuur meten, bevragen op symptomen…);
- Het gebouw is professioneel beveiligd.
- Je komt binnen bij het onthaal.
- Een onthaalmedewerker checkt je identiteitsgegevens en brengt je naar de registratie.
- Bij de registratie geeft een verpleegkundige je info over het vaccin en overlopen jullie je medische voorgeschiedenis en gezondheidstoestand. Je krijgt er ook een afspraak voor de tweede inenting.
- Je gaat naar de vaccinatieruimte waar een verpleegkundige je vaccineert.
- Na de vaccinatie mag je een kwartiertje rusten in de wachtruimte onder toezicht van een arts.
Na je vaccinatie moet je 15 minuten wachten zodat we kunnen controleren of je bijwerkingen ondervindt van het vaccin. Er is een kleine kans op lichte neveneffecten, zoals duizeligheid of hoofdpijn. In geval van nood kan een arts je helpen en je gezondheidssituatie opvolgen.
In normale omstandigheden duurt je bezoek aan het vaccinatiecentrum 30 à 45 minuten.
Voor een volledige bescherming tegen het coronavirus heb je 2 vaccinaties nodig. Bij je uitnodiging voor je eerste prik krijg je meteen ook een afspraak voor de tweede inenting. Zorg er dus voor dat je je ook vrij houdt voor dat tweede vaccinatiemoment. Hoeveel tijd er zit tussen de eerste en de tweede dosis, hangt af van het type vaccin. Voor het Moderna-vaccin is dat 4 weken, voor het Pfizer/BioNTech-vaccin is dat 3 weken en voor het AstraZeneca-vaccin 12 weken. Meer specifiek:
- Moderna: je krijgt je tweede prik 28 dagen na de eerste, met een speling van 3 dagen ervoor en 3 dagen erna;
- Pfizer/BioNTech: als je de eerste dosis hebt gekregen vóór 28 maart, krijg je je tweede prik 21 dagen na de eerste. Als je je eerste prik in de week van 29 maart krijgt, dan ontvang je een tweede dosis 35 dagen na de eerste. Dat gebeurt telkens met een speling van 1 dag ervoor en 3 dagen erna;
- AstraZeneca: je krijgt je tweede prik 84 dagen (12 weken) na de eerste, met een speling van 5 dagen ervoor en 5 dagen erna.
Je ontvangt een uitnodiging als je bij de huidige doelgroep hoort. De uitnodiging volgt minstens 3 maanden na je laatste COVID-19 vaccin.
Je vaccinatie wordt geregistreerd via vaccinnet.be.
Je kan je klacht mailen naar klachtenvaccinatiecentrum@limburghal.be.
Praktische organisatie van de vaccinatie
Ja. De vaccinatie tegen COVID-19 is gratis voor elke burger.
Neen. In België is alleen vaccinatie tegen polio verplicht. Alle andere vaccinaties zijn sterk aanbevolen. De overheid raadt ook vaccinatie tegen COVID-19 sterk aan. Als de meeste mensen gevaccineerd zijn, kunnen we geleidelijk terugkeren naar het normale leven.
Je krijgt, als het zo ver is, een persoonlijke uitnodiging om je te laten vaccineren. Dit gebeurt via brief en als de overheid beschikt over je e-mailadres en/of gsm-nummer, ook via mail en/of sms. Op basis van deze uitnodiging kan je een afspraak maken. Op de uitnodiging staat naar welk vaccinatiecentrum je moet gaan. Dit is afhankelijk van waar je woont. Alle inwoners van As, Bree, Genk, Oudsbergen en Zutendaal kunnen hun vaccin krijgen in de Limburghal in Genk.
Hoe lang op voorhand je de uitnodiging krijgt, is nog niet bepaald, maar dat zal ruim op tijd zijn om je te kunnen organiseren.
Neen. Je mag pas naar het vaccinatiecentrum gaan als je een uitnodiging hebt gekregen. Het tijdstip van je booster vaccinatie is afhankelijk van:
- je leeftijd
- het tijdstip van je laatste COVID-19 vaccin
Iedere inwoner van ELZ Kemp en Duin zal op relatief korte termijn een uitnodiging ontvangen en een afspraak kunnen maken in het vaccinatiecentrum.
Het vaccinatiecentrum in Genk is verantwoordelijk voor de gemeenten As, Bree, Genk, Oudsbergen en Zutendaal. Samen met de eerstelijnszone Kemp & Duin organiseren deze vijf gemeenten het vaccinatiecentrum in de Limburghal.
Nee, je hoeft niet getest te worden voor de vaccinatie. Ook als je besmet bent zonder dat je het weet, kan het vaccin veilig toegediend worden.
Risicopatiënten
Je kan zelf nakijken of je op de lijst van risicopatiënten staat via www.myhealthviewer.be. Inloggen kan met elektronische identiteitskaart of via Itsme.
In dat geval maak je best een afspraak met je vaste huisarts. Die kan je altijd toevoegen aan de lijst met risicopatiënten. Heb je geen vaste huisarts, dan maak je best een afspraak met een huisarts naar keuze, zodat die een medisch dossier kan opmaken en je kan toevoegen aan de lijst. Check altijd eerst zelf of je op de lijst staat voor je je huisarts hiervoor contacteert.
Behoor je tot de groep van risicopatiënten, dan mag je je uitnodiging vanaf midden april verwachten. Net zoals in de algemene strategie, worden de risicopatiënten uitgenodigd op basis van hun leeftijd. De oudsten worden dus eerst uitgenodigd.
Extra informatie rond: manier van selectie, wat als ik toch niet op de lijst sta en wat met andere aandoeningen: https://www.laatjevaccineren.be/covid-19-vaccinatie-voor-risicopatienten.
Thuisvaccinatie
Jouw huisarts neemt de medische beslissing om je thuis te (laten) vaccineren. Die beslissing neemt hij of zij indien je echt niet mobiel genoeg bent om naar het vaccinatiecentrum te gaan vanwege de volgende oorzaken:
- je bent een risicopatiënt voor transport of besmetting omwille van medische behandeling of ziekte;
- je lijdt aan dementie;
- je hebt een ernstige Autisme Spectrum Stoornis;
- je lijdt aan een ernstige psychiatrische problematiek (bijvoorbeeld: een ernstige vorm van pleinvrees);
- je bent bedlegerig;
- je hebt een ernstige fysieke handicap.
Indien je niet mobiel genoeg bent en denkt in aanmerking te komen voor een thuisvaccinatie, neem je best contact op met je huisarts. Hij of zij neemt de medische beslissing om je aan huis te vaccineren. Je huisarts zal ook uitleggen hoe het proces in zn werk gaat.
Vrijwilligers
In principe kan iedereen met veel goesting er aan de slag. Zowel vrijwilligers met communicatieve vaardigheden, kennis van ICT als toezichthouders met een gevoel voor verantwoordelijkheid zijn welkom. De computertoepassingen waarmee wordt gewerkt, zijn gebruiksvriendelijk. Ook naar mensen met een basiskennis van EHBO zijn we nog op zoek.
Je moet wel minstens 16 jaar zijn om je kandidaat te stellen als vrijwilliger.
Je kan je aanmelden als vrijwilliger via helpdehelpers.be. Daar vul je de vragenlijst in. Zo krijgen wij een globaal beeld van jouw profiel en kunnen we inschatten op welke plek we jou kunnen inschakelen in het vaccinatiecentrum.
Nadat je de lijst hebt ingevuld, zullen we je contacteren om bepaalde shiften in te vullen, in functie van de noden. Wij brengen je in dat geval op de hoogte van de concrete taakinvullingen en procedures om het geheel in goede banen te leiden.
Als niet-medische vrijwilliger kan je je kandidaat stellen om te werken bij het onthaal en de registratie, bij het telefonische infocenter en als toezichter.
Als je bij het onthaal en de registratie werkt, ontvang je burgers die zich aanbieden bij het vaccinatiecentrum op een klantvriendelijke manier. Je kijkt hun gemaakte afspraak na en verwijst hen door naar de juiste vaccinatielijn. Je kan tevens ingezet worden bij de registratie van bezoekers na toediening van het vaccin. Je maakt nieuwe medewerkers en vrijwilligers wegwijs in het vaccinatiecentrum. Meertaligheid is een pluspunt.
Als je in het infocenter werkt, beantwoord je telefonische oproepen van burgers. Je bevestigt, wijzigt of annuleert de afspraken van burgers voor een vaccinatie. Je staat de burger klantvriendelijk te woord en biedt een gepaste oplossing aan. Meertaligheid is een pluspunt.
Als toezichter kan je op 4 plaatsen van het vaccinatieparcours ingezet worden: parkeerwachter, wegwijzer en logistiek, toezichter pre-vaccinatie en toezichter post-vaccinatie.
Als medische vrijwilliger kan je je kandidaat stellen om te werken bij het medisch onthaal, als vaccinator, als farmaceutisch verantwoordelijke, als medisch verantwoordelijke, of je kan helpen bij het bereiden van de vaccins.
Als medewerker bij het medisch onthaal sta je in voor het afnemen van anamnese, het detecteren en signaleren van contra-indicaties voor het krijgen van een vaccin en het maken van tweede afspraak.
Als vaccinator help je patiënten indien nodig bij het aan- en uitkleden, vaccineer je de patiënt en registreer je zijn of haar vaccinatie in Vaccinnet.
Als bereider van de vaccins sta je in voor het correct bereiden en optrekken van het vaccin.
Als farmaceutisch verantwoordelijke sta je in voor correct ontvangen van leveringen, voorzie je dat de vaccins op de juiste temperatuur worden bewaard, correct worden bereid en binnen het vooropgestelde tijdsframe wordt toegediend.
Als medisch verantwoordelijke zie je toe op het handhaven van de hygiënemaatregelen, kijk je na of personen gevaccineerd mogen worden, grijp je in wanneer er nevenwerkingen optreden en handel je correct bij medische noodsituaties.
Zoals steeds wordt de overeenkomst tussen de stad en de vrijwilliger op papier gezet. In de overeenkomst staat onder meer hoeveel de kostenvergoeding bedraagt, hoe de vrijwilliger verzekerd is en welke zijn of haar taken precies zijn.
De verzekering omvat burgerlijke aansprakelijkheid en een dekking tegen ongevallen. Voor wie als chauffeur mensen van en naar het vaccinatiecentrum wil brengen is nog niet duidelijk hoe de verzekering wordt geregeld.
Ja. Als vrijwilliger in het vaccinatiecentrum krijg je een vrijwilligersvergoeding van €17,50 per shift. Een shift bestaat uit 4 tot 5 uren (voorbereiding en wissel van medewerkers inbegrepen).
Dat is mogelijk. Je kan hiervoor contact opnemen met de planner die je je afspraak heeft gegeven. Hij of zij helpt je hiermee verder.
Er wordt naar gestreefd vrijwilligers twee weken op voorhand te laten weten wanneer ze in het vaccinatiecentrum worden verwacht. Personen op de reservelijst worden opgeroepen wanneer dat nodig is. Wie geen pc heeft, kan via de app van Booku de planning opvragen. Daar leer je alles over wanneer je effectief begint.
Naar verwachting komen vrijwilligers vanaf midden maart in actie. Dat dat niet meteen kan, komt door de trage levering van de vaccins. Wanneer die in grotere hoeveelheden aankomen, kan de vaccinatiesnelheid omhoog en worden vrijwilligers massaal ingezet.
Levensbeschouwing en vaccinatie
De momenteel beschikbare vaccins tegen COVID-19 (Pfizer, Moderna, AstraZeneca en Johnson&Johnson) bevatten geen gelatine. In veel vaccins zit wel gelatine, een eiwit dat uit varkensafval wordt gehaald. Zowel voor moslims als voor joden is varkensvlees verboden, maar beide geloofsovertuigingen staan de vaccins toch toe. Voor moslims omdat de gelatine bewerkt is, en dus als zuiver kan beschouwd worden. Voor joden omdat vaccins niet via de mond worden ingenomen.
Het Executief van de Moslims van België (EMB) wil met de steun van de met het EMB verbonden Raad der Theologen de Belgische moslimburgers geruststellen over het feit dat vaccins (hetzij tegen Covid of iets anders) op geen enkele manier interfereren met de naleving van de vasten en de geldigheid ervan ook niet beïnvloeden. Tenslotte voegt de Raad der Theologen eraan toe dat het vaccin onontbeerlijk blijft om mensenlevens te redden.
Fake news
Vertrouw enkel smsen van het nummer 8811 en e-mail van het adres cov19-vaccin@doclr.be. We vragen ook nooit persoonlijke informatie zoals paswoorden, pincodes of rekeningnummers.
Het kan om een vals bericht of phishing gaan. Let er altijd op dat:
- de e-mail afkomstig is van cov19-vaccin@doclr.be. De sms wordt verstuurd vanuit het nummer 8811;
- op de e-mail de contactgegevens van het vaccinatiecentrum staan vermeld die bij je officiële woonplaats horen;
- er nooit om betaling gevraagd wordt: de vaccinatie en het vaccin zijn gratis;
- je geen persoonlijke gegevens zoals paswoorden, pincodes of rekeningnummers geeft.
Twijfel je nog over de e-mail die je ontving? Meld je aan in Mijn Burgerprofiel om te bekijken of je uitnodiging ook zichtbaar is in je e-Box. Wacht eventueel enkele dagen af tot je de brief ook op papier in je brievenbus ontvangt.