Tine: groentenschotel

Tine Briers (68) en hondje Lowieke baatte vroeger een boetiek uit


"Ik eet al dertig jaar vegetarisch. Mijn man en zoon eten vlees, maar mijn twee dochters zijn net zoals ik vegetariër. Ik maak met de feestdagen standaard een grote groentenschotel, vaak een wokgerecht met een massa groenten."

Recept Gewokte groenten met rijst

Voor 4 personen

2 uien, grofgesneden – 1 rode paprika, 1 groene paprika, 1 gele paprika, allemaal in blokjes gesneden – 2 wortels, geschild en in dunne plakken gesneden – 250 g peultjes – 1 teentje knoflook, fijngesneden – een stuk gember van 5 cm, geschild en fijngesneden – 2 à 3 eetlepels arachideolie – 250 g sojascheuten – 500 g shiitake paddenstoelen (of 500 g kastanjechampignons) – 2 à 3 eetlepels sojasaus – peper – zout – 1 Spaans pepertje, ontpit en fijngesneden – 2 kopjes rijst

Bereiding

Kook de rijst zoals staat aangegeven op de verpakking.

Neem een wok of grote braadpan met antiaanbaklaag. Zet deze op een hoog vuur en laat gedurende 5 minuten gloeiendheet worden. Doe er dan een klein beetje olie in en roerbak de uien 1 à 2 minuten. Schep ze uit de pan met een schuimspaan in een grote kom naast het vuur. Giet opnieuw een klein scheutje olie in de wok en roerbak nu op dezelfde manier de paprika’s. Schep ze uit de pan en roerbak dan de wortels. Schep uit de pan en roerbak de peultjes. Schep uit de pan en roerbak de paddenstoelen. Schep uit de pan.

Nu alle groenten gebakken zijn, begin je aan de smaakmakers.

Doe opnieuw olie in de wok en roerbak snel de knoflook met de gember en de Spaanse peper. Voeg na 1 minuut alle groenten terug toe aan de wok, samen met de sojascheuten, de sojasaus, peper en zout. Roer goed en laat nog 1 minuut goed doorbakken.

Serveer de rijst met de groenten.

TIPS: Door alle groenten apart aan te bakken in een gloeiendhete wok, krijg je een heerlijk knapperig resultaat.

Werk eventueel af met sesamzaadjes of cashewnoten en fijngesneden korianderblaadjes.