Portret
Een kast vol diplomas en een hart vol ervaringen
Cathérine Fleurquin en haar 8 kinderen volgden allemaal les aan de Genkse Academies voor Kunst. Het aantal opleidingen dat de afgelopen decennia in het gezin de revue passeerde, is nog maar net op twee handen te tellen: tekenen, keramiek, piano, cello, hobo, althobo, klassieke gitaar, viool, compositie en samenspel. Vaak combineerden ze verschillende opleidingen, en dat bij zowel Muziek, Woord & Dans als bij Beeldende Kunst & Media. Betere ambassadeurs voor GA voor Kunst zijn nauwelijks voor te stellen.
Eigenlijk is het simpel, vertelt Cathérine. Talent stopt niet bij het afstuderen aan de academie. Het blijft je hele leven bij je, het geeft je veel voldoening en je houdt er prachtige vriendschappen aan over. Dat wilden we onze kinderen meegeven toen de oudsten twintig jaar geleden hun eerste creatieve stappen zetten in de tekenles.
Niet veel later werd ook de stap naar muziek gezet. De microbe kregen ze te pakken via een vaak gehoorde manier: de oude piano van mama stond nog bij de grootouders en nodigde uit tot dramatisch tokkelen. Maar dat evolueerde algauw tot sinterklaasdeuntjes en kinderliedjes. Ondertussen ligt de kast in het gezin Vermeir-Fleurquin vol met GA voor Kunst-diplomas, een pak goede herinneringen en ervaringen voor het leven. De kinderen zijn graag geziene gasten in tal van orkesten en hebben samen met vrienden ook eigen ensembles opgericht. Zo zullen Quatre-Quarts en Consone bij menig muziekliefhebber een belletje doen rinkelen.
En de jongste telg? Die zet de goede traditie verder. Karlijn is intussen 12 en heeft er net haar eerste concertervaring opzitten. Ze mocht als violiste aantreden in het orkest van La Speranza, de musical die alle leerlingen van GA voor Kunst een podium gaf. Een mooie muzikale toekomst lacht haar tegemoet. Mama Cathérine kan met een gerust gemoed verder werken aan haar collectie keramische kunstwerken. Voor mij is het de ideale uitlaatklep, besluit ze, ik raad het werkelijk iedereen aan.
GA voor Kunst
Talent kruipt waar het niet gaan kan
Genk heeft twee kunstacademies die sinds enkele jaren samen door het leven gaan onder één noemer: GA voor Kunst, de Genkse Academie voor Kunst. Met deze gemeenschappelijke naam is meteen de toon gezet: voel je een creatief talent in je opborrelen? Niet twijfelen. GA ervoor!
Een enkele blik op het aanbod van de Genkse Academie voor Beeldende Kunst & Media en de Genkse Academie voor Muziek, Woord & Dans verraadt dat de artiest in jou niet op zijn honger hoeft te blijven. Kinderen kunnen er al terecht bij kleuterdans vanaf 4 jaar. Vanaf 6 jaar wordt het aanbod stelselmatig uitgebreider. Voor wie twijfelt tussen tekenen of muziek maken, tussen dansen of toneelspelen, of wie gewoon van alles wat wil proeven, is er het kunstenbad en de kidsacademie. En dat niet alleen in Genk, maar ook in Diepenbeek, Kortessem en Oudsbergen.
GA voor Kunst is er trouwens voor alle leeftijden. Want talent duikt op als je jong bent, maar het vergaat niet. Integendeel, talenten evolueren, net als onze passies en interesses. Dus denk nooit ik ben te oud om piano te leren spelen, want dat ben je zeker en vast niet. Als volwassene kan je je uitleven in tot de verbeelding sprekende opleidingen als muziekproductie, schrijver of monumentale keramiek. Maar ook vaste waarden als boekkunst of grafiekkunst zijn nog van de partij. Het leuke is dat ook deze – op het eerste zicht oude – opleidingen met de tijd meegaan en inspelen op ontwikkelingen in de actuele kunst.
Academie van de toekomst
Dat met de tijd meegaan is trouwens iets waar GA voor Kunst veel belang aan hecht. Zo heeft het digitale tijdperk ook haar intrede gedaan in de richtingen muziek en beeldende kunst. De notenleerklassen bijvoorbeeld, kunnen gebruikmaken van iPadkoffers, die de leerlingen spelenderwijs laten kennismaken met digitale muzieknotatie. Of wat dacht je van opleidingen als animatiefilm of muziekproductie, waar je kunt experimenteren met 2D en 3D stop motion en met digitale opname- en mixing-technieken.
Studeren aan de academie doe je in de eerste plaats voor jezelf. Je ontwikkelt er creatieve talenten die je voldoening geven en die je ook elders in je leven kunt inzetten. Technieken aanleren is één ding, maar GA voor Kunst leert je meer. Kunst geeft je toegang tot je diepste emoties, en die vinden dan weer een uitweg in de vorm van het werk dat jij als kunstenaar maakt. De docenten zijn dan ook meer dan bekwame vakmensen. Het zijn coaches die je begeleiden in je zoektocht naar een eigen artistieke taal. Dat en nog veel meer heeft GA voor Kunst opgenomen in een innovatief Artistiek Pedagogisch Project. Ze wil er de Academie van de Toekomst mee worden.
Maar studeren aan de academie doe je ook om gezien te worden. Om naar buiten te komen, uit te breken. En dat is wat GA voor Kunst maar al te graag doet en waarvoor ze haar cursisten alle kansen biedt. Denk maar aan de maandelijkse miniconcertjes van Bib Your Friday, de talrijke expos van beeldende kunstwerken of het schitterend totaalspektakel La Speranza, waarmee GA voor Kunst al haar cursisten een podium gaf.
GA voor iedereen
Echt iedereen? Het antwoord is volmondig Ja! GA voor Kunst hecht veel belang aan maatwerk, zodat elke leerling zijn of haar talenten ten volle kan laten bloeien. Wie hoge ambities aan buitengewoon talent kan koppelen, mag zich verheugen op een Jong Talentenklas, zeg maar de topsportschool voor muziek. Ook de richting Beeldende Kunst experimenteert met dit idee. Maar buitengewoon talent vinden we ook bij buitengewone kinderen. Ook voor hen is er een aanbod op maat in de Notenboomklas. Het toont aan dat GA voor Kunst haar hoogste goed – de kunst, de creativiteit – ten volle inzet om het beste in jou naar boven te halen. Zodat jij kan groeien, in jezelf gaat geloven en al je grenzen in vraag durft stellen.
Want dat is wat talent met je doet. Het is als bloed: het kruipt waar het niet gaan kan. Laat het uitbreken. Breek zelf uit. En schrijf je vandaag nog in.