In Genk wordt continu gewerkt aan een prettige, leefbare en vooral ook veilige omgeving. Om te zien hoe dat precies in zijn werk gaat, zoomen we in op één van de bekendste handelsstraten van Genk: de Stalenstraat.
Een stukje parking wordt weggehaald en de stoep verbreed, zodat ik ook buiten een groene oase kan creëren
DILARA KARAKAYA IS DE UITBAATSTER VAN DILEMMIS FLOWERS BOUTIQUE
Dilara: Er is de laatste jaren veel gebeurd in de winkelstraten van Genk. Vooral in de Stalenstraat. De Vennestraat vond ik al heel mooi en supergezellig in de zomer, maar onze straat is het laatste jaar ook heel erg veranderd. Ik zie verschillende zaken die ineens een andere look hebben, met een moderne gevel. Daar wil ik met mijn bloemenwinkel graag aan bijdragen. Ik werkte eerst in de sociale sector, maar ik ben altijd heel creatief geweest. Ik probeerde mensen op een creatieve manier iets duidelijk te maken of over problemen te praten, met tekeningen bijvoorbeeld. Mijn uitlaatklep is macramé maken en ons huis is een jungle door alle planten die ik er heb gezet. Tijdens de coronapandemie werden alle sociale contacten teruggeschroefd en kon ik de mensen niet meer in de ogen kijken. Mijn werkt lukte me niet meer, ik deed het niet meer graag. Mijn man zei toen: Weet ge wat, wij gaan voor u een winkel openen waarin ge u goed voelt. Ik ben naar de markt gegaan, ben bloemen gaan kopen en heb enorm veel geëxperimenteerd. We vonden dit pand en de zaak was snel beklonken. In een jaar tijd staan we er, met een fantastische bloemenwinkel! De reden waarom ik voor de Stalenstraat heb gekozen, is omdat het een levendige, drukke buurt is. Het enige probleem is dat ik mijn bloemen niet buiten kan zetten, dat zou het nog leuker maken. Gelukkig zijn er nu nieuwe plannen van de stad. Ter hoogte van mijn winkel en enkele buren, zoals restaurant Saloniki, gaat er een knik gemaakt worden in de straat. Een stukje parking wordt weggehaald en de stoep verbreed, zodat ik ook buiten een groene oase kan creëren (lacht). Mijn buren zullen een terras kunnen zetten met tafels en stoelen. Het gaat de Stalenstraat nog aangenamer maken om te flaneren, te winkelen en iets te eten of te drinken.
Stalenstraat 91
FABRIZIO PIGNATARO EN LINDY VAN GENCK RUNNEN SAMEN HET ITALIAANS RESTAURANT A TAVOLA DA FABRIZIO
Fabrizio: In juli 2020 hebben mijn vrouw en ik het restaurant hier overgenomen. In het begin kon je ook bij ons een koffie komen drinken of iets komen eten. Maar ondertussen hebben we beslist om ons te focussen op het restaurant. Sindsdien krijgen we opvallend meer volk over de vloer, ook van ver buiten de Stalenstraat. We hebben het pand opgefrist en konden daarbij rekenen op subsidies van de stad Genk. Sinds we in de Stalenstraat een zaak uitbaten, hebben we ook een beter zicht op wat hier allemaal aan het gebeuren is. Er waren veel klachten van mensen die last hadden van het verkeer, maar ik vind dat de stad dat eigenlijk goed heeft aangepakt. We hebben met alle handelaars, het stadsbestuur en de politie samengezeten. De burgemeester was op een bepaald moment bij ons aan het eten toen hij zelf opmerkte hoeveel lawaai er buiten op straat was, en dat veel autos te snel reden. Er is o.a. een zone 30 ingesteld
en sindsdien is er toch veel verbeterd. De politie komt ook vaak patrouilleren.
Stalenstraat 143
JOS LYCOPS IS CONSERVATOR BIJ NATUURPUNT EN VERANTWOORDELIJK VOOR DE
STIEMERVALLEI
Jos: De mensen kennen de Stiemerbeek als een beek die af en toe overloopt en waar rioolwater in terechtkomt. Maar de grote waarde zit in het valleigebied daarrond. Het is een schatkamer aan speciale dieren en planten. De biodiversiteit is enorm. Het is ook een verbindingsgebied tussen de Bosbeek en De Maten, het fungeert een beetje als een corridor, waardoor dieren, vleermuizen bijvoorbeeld, van het ene gebied naar het andere kunnen trekken. Er zijn weinig reservaten die zo verweven zijn met de stad, de Stiemervallei begint 50 meter achter de Stalenstraat. Daarom zijn we nu volop bezig met het aanleggen van dwarsverbindingen voor fietsers en wandelaars. Daardoor kun je tot aan de rand van het gebied komen en heb je een magnifiek uitzicht. Wandelaars kunnen er een leuke luswandeling maken. We hebben bewust gekozen om de verbindingen tot aan de rand te laten komen, dan hebben de mensen de rust en het genoegen van de natuur, maar heeft de natuur zelf ook rust. Zo heeft iedereen er plezier van: mens én dier.