In SportinGenk Park vindt er vandaag een rampoefening plaats. Voor deze oefening doet stad Genk een beroep op hulpverleners, figuranten en coördinatoren, waaronder 36 studenten van het Technisch Atheneum Genk en 28 vrijwilligers Psychosociaal Hulpverlener. Op deze manier bereiden hulpverleners zich voor op een echte crisissituatie.
Crisissituatie
Zon 170 hulpverleners, figuranten en coördinatoren zijn aanwezig op de rampoefening Gaas Geven in SportinGenk Park. De organisatie bootst een accidenteel gaslek na in de technische ruimte onder het zwembad. Hierbij zijn twee arbeiders van technische dienstverlener Equans betrokken, waarvan één zwaar gewond geraakt in het gezicht en van de ladder valt. Door het explosie gevaar dient het hele gebouw, inclusief het zwembad, geëvacueerd te worden.
Noodplan
In totaal maken acht betrokken partijen de rampoefening mogelijk, waaronder stad Genk, Equans, Dienst Noodplanning Provincie, Noodcentrale 112, Hulpverleningszone Oost-Limburg, Ziekenhuis Oost-Limburg, Rode Kruis en politie Carma Genk. We houden tweejaarlijks een interdisciplinaire terreinoefening in Genk, ditmaal willen we ook ons intern noodplan van SportinGenk Park eens toetsen aan een rampsetting. We hopen hier steeds positieve punten uit te halen om onze veiligheidsplannen te optimaliseren, vertelt burgemeester Wim Dries.
Gaas Geven
De rampoefening Gaas Geven is een unieke kans om de communicatie tussen alle betrokken partijen op punt te stellen, maar ook om hulpverleners te trainen en voor te bereiden op een crisissituatie. Het team psychosociale hulpverlening bestaat uit maar liefst 42 vrijwilligers, gaande van maatschappelijk assistent tot stadswacht van stad Genk. Het team startte de opleiding in 2022 met een bezoek aan alle onthaalcentra en een deelname als figurant bij de rampoefening in Hasselt. Vandaag neemt het team voor het eerst deel aan een echte test.