Stad Genk en Wonen in Limburg werken samen aan Richter-Zuid

Gepubliceerd op dinsdag 16 april 2024 10.59 u.
Persbericht van 16 april 2024

Aan de gemeenteraad wordt op 16 april een samenwerkingsovereenkomst voorgelegd voor kwaliteitsvolle woonontwikkeling in Richter-Zuid. Zowel stad Genk als de sociale huisvestingsmaatschappij WiL hebben er gronden en die willen ze samen ontwikkelen.

Nieuwe fase

Het RUP Richter dateert al van 2012 en omvat het bestemmingsplan voor de zone tussen de Schaapsdries en de Neerzijstraat. Het ruimtelijk uitvoeringsplan zet het woonuitbreidingsgebied om naar onder meer zones voor wonen, zones voor bos en zones voor park. “De percelen op de noordelijke kant van het RUP werden al ontwikkeld. In de zuidelijke zone moet de ontwikkeling, met uitzondering van het gebouw Herfstvreugde, nog worden vormgegeven. In totaal kunnen hier volgens het RUP maximaal 112 woningen gerealiseerd worden”, zegt schepen Toon Vandeurzen.

Bouwteam

Zowel Wonen in Limburg (WiL) als stad Genk zijn ervan overtuigd dat het een meerwaarde is om het gebied te ontwerpen én te ontwikkelen vanuit één coherente ruimtelijke, stedenbouwkundige en architecturale visie. Daarom gaan ze een gezamenlijke opdracht lanceren voor de aanstelling van een bouwteam in een publiek-private constructie, die dit project kan realiseren. Het RUP Richter vormt de basis voor het verdere ontwerp.

Verschillende woontypes

De gronden in de zuidelijke zone van de Richter zijn in eigendom van stad Genk en WIL. “We nemen deze gelegenheid te baat om een samenwerkingsovereenkomst te maken die garantie biedt op een kwaliteitsvolle ontwikkeling”, benadrukt schepen van Wonen Alessandro Cucchiara. “Dat wil zeggen dat we een goede mix van private en sociale woningen willen aanbieden: een verhouding van idealiter 70% marktconforme woningen en 30% sociale woningen. Ook verschillende woontypes moeten bijdragen aan die kwaliteit en vraag. Denk hierbij aan mix van grondgebonden, gestapelde en meergezinswoningen met 1, 2, 3 en 4 slaapkamers.”

“Dit geldt niet alleen voor de marktconforme woningen maar ook voor de sociale woningen met dat verschil dat er bij de sociale woningen rekening gehouden wordt met de wachtlijst”, vult Raf Drieskens, voorzitter WiL aan. “Door deze samenwerking versterken we elkaar en maken we het mogelijk om extra betaalbare en kwaliteitsvolle woonoplossingen te bieden voor onze kandidaat-huurders”, benadrukt hij.

Verder stappen

De aanstelling van een ontwerper zal verlopen via de procedure overheidsopdrachten die nog opgestart zal worden. Stad Genk treedt op als aanbestedende overheid in de overheidsprocedure/PPS voor de aanstelling van een bouwteam. Voor er binnen de procedure overgegaan kan worden naar een volgende stap moeten zowel stad Genk als WiL instemmen met het gemotiveerd voorstel van de beoordelingscommissie.