Stad Genk werkt samen met Ecopower en Bronsgroen aan de ontwikkeling van twee windturbines op het industrieterrein van Genk-Zuid. Vanaf 2028 zullen deze turbines duurzame energie leveren aan 5000 tot 6000 Genkse huishoudens. Bovendien krijgen Genkenaren de kans om actief bij te dragen aan dit duurzame project.
Groene stroom voor 6000 huishoudens
Het industriegebied van Genk-Zuid telt al zon twintig windturbines. Vanaf 2028 wordt dit terrein uitgebreid met twee extra turbines ten zuiden van de Geleenlaan. Deze zullen samen 17,8 GWh per jaar produceren. Samen zullen ze jaarlijks genoeg energie opwekken om 5000 tot 6000 huishoudens van stroom te voorzien, vertelt schepen van Duurzaamheid, Karel Kriekemans.
Samenwerking met Ecopower en Bronsgroen
Om dit duurzame project te realiseren, ging de stad op zoek naar sterke partners. De keuze viel op Ecopower, een betrouwbare partner die stabiele prijzen biedt in vergelijking met commerciële aanbieders. Ecopower telt meer dan 70.000 coöperanten die samen eigenaar zijn van 29 windturbines. We hebben ruime ervaring met zowel de bouw als de exploitatie van windturbines, vertelt Benjamin De Meyer, projectverantwoordelijke bij Ecopower. Ook de Limburgse coöperatie Bronsgroen stapt mee in het project om maximaal op lokaal draagvlak in te zetten.
We weten ook hoe belangrijk het is om inwoners en lokale bedrijven actief te betrekken, gaat Benjamin verder. Ook in Genk willen we hen maximaal betrekken bij dit project. Met de coöperatieve modellen van Ecopower en Bronsgroen krijgt iedereen de kans om mee te investeren.
Samen investeren in groene energie
Genk wil zoveel mogelijk inwoners betrekken bij zonne-energie, onder het motto Iedereen producent, vertelt schepen Kriekemans. We stimuleren zonne-energie al enorm, maar nu gaan we nog een stap verder: Genkenaren kunnen aandelen van Ecopower kopen en zo mede-eigenaar worden van de windturbines.
Zo investeren ze in hernieuwbare energie en profiteren ze van de groene stroom die Ecopower opwekt. Bovendien krijgen ze de kans om 100% groene stroom uit hun eigen stad aan te kopen, waardoor ze minder afhankelijk worden van grote energiebedrijven, benadrukt burgemeester Wim Dries. Ook voor Genkse bedrijven willen we onderzoeken hoe ze hieraan kunnen meedoen.
Daarnaast kunnen aandeelhouders op een eerlijk rendement rekenen, met een jaarlijks dividend afhankelijk van de winst van de coöperatie. In het verleden lag dit rendement tussen de drie en vier procent per jaar.
Ambitieus energiebeleid
Met de bouw van deze windturbines zet stad Genk een belangrijke stap naar een duurzamere toekomst. Dit project sluit naadloos aan bij het Geenkoolrapport, een ambitieus transitiescenario dat we samen met EnergyVille hebben ontwikkeld, vertelt schepen Kriekemans. Onze focus ligt hierbij op het verlagen van de energiebehoefte en het fors opschalen van hernieuwbare energie. Op die manier willen we onze ambitieuze doelstelling bereiken om tegen 2050 klimaatneutraal te zijn.