SOS DIGIhulp
De jeugd lijkt soms vergroeid met haar smartphone, tablet of laptop, maar toch zijn er best nog veel mensen die niet goed weten hoe ze moeten omgaan met al die moderne technologie. Speciaal voor hen worden er in Genk lessen georganiseerd voor beginners.
Jef Castro (69) en Beatrice Burlet (65) volgen de cursus Leren werken met de smartphone.
Om eerlijk te zijn ben ik een beetje bang van de smartphone: als je dat apparaat niet volledig in de hand hebt, doet het wat het wil.
Jef: Toen de eerste gsms op de markt kwamen, moest ik er niet veel van hebben. Ik herinner me dat ik iemand in de GB zag bellen naar huis, om te vragen welke confituur hij nu weer moest meebrengen. Dat vond ik echt onnozel. We dachten heel lang dat het niet zo belangrijk was. Maar vandaag heb je voor alles je smartphone nodig. Als je vroeger iets wou weten, las je de krant. Nu kun je geen kant meer op, zonder smartphone ben je niets. Ook op de computer komen er elke minuut dingen bij die je niet begrijpt. Technologie gaat razendsnel vooruit. Nu hebben ze het ook voortdurend over die heel moderne toestand, hoe heet het weer? AI!
We hebben dan beseft dat we het toch een beetje moesten leren. We moesten terug naar school. In de Horizon lazen we dat je in Genk cursussen kan volgen om beter met computers of smartphones om te gaan. We hebben ons daarvoor ingeschreven en volgen nu een reeks van vijf lessen, elke maandagnamiddag. Elke les duurt drie uur. Deze week hebben we geleerd om de app Itsme te gebruiken. In de les zitten veel oudere mensen van mijn generatie. Iedereen staat versteld van wat dat toestel allemaal kan, we leren elke keer zo veel bij.
Het is voor mijn vrouw Beatrice wel ietsje makkelijker dan voor mij, ik heb het gevoel dat ik het na één keer oefenen in de les nog niet genoeg vat. Ik heb gewoon veel te weinig basiskennis. Het begint al bij dat startscherm, daar staan allemaal figuurtjes op en ik weet niet wat die willen zeggen. Enkel het icoon voor een platte batterij ken ik (lacht).
Daarom denk ik dat ik me ook voor een tweede cursus ga inschrijven. Om eerlijk te zijn ben ik een beetje bang van de smartphone: als je dat apparaat niet volledig in de hand hebt, doet het met je wat het wil. Net zoals met de banken, je moet er maar op vertrouwen dat ze het goed met je voor hebben. Daarom wil ik meer kennis opdoen. Ik ben blij dat dat mogelijk is in Genk.
3 x DIGIstarten
In Genk wordt er alles aan gedaan om zoveel mogelijk burgers wegwijs te maken in de digitale wereld. Benieuwd hoe dat werkt?
- In Genk zijn er 12 DIGIpunten (bv. in de bib en buurthuizen), in Zutendaal en As nog eens 3. Je kan er op consultatie bij een DIGIdokter. Tijdens de zitdag kan je er terecht met eenvoudige vragen, bv. over Itsme en het gebruik van een smartphone.
- In onze stad worden verschillende DIGIopleidingen georganiseerd, ook voor mensen die nog nooit een laptop hebben vastgehad. Je kunt een cursus smartphone, iPhone & iPad en apps volgen.
- Vanaf juni komt er een uitleendienst, hier kan je als Genkenaar (onder voorwaarden) gratis een laptop ot tablet lenen.
Voor meer informatie: 089/65.43.75 – digihulp@genk.be