Sociale kruidenier in de voormalige kerk van Oud-Waterschei

Gepubliceerd op dinsdag 11 juni 2024 11.25 u.

Stad Genk gaat samen met hulporganisatie vzw Vincentius Genk-Zutendaal een sociale kruidenier inrichten in de voormalige kerk van Oud-Waterschei. Genkenaren die het financieel moeilijk hebben, zullen er terechtkunnen voor voeding en basisproducten. Het initiatief kadert in de vernieuwde aanpak rond armoedebestrijding. De aankoop van het pand alsook het subsidiedossier voor de renovatie komen voor op de gemeenteraad van 18 juni. 

Met de plannen voor een sociale kruidenier volgt Genk het voorbeeld van heel wat andere Vlaamse steden waar dit concept goed werkt. In een sociale kruidenier kunnen personen die het financieel moeilijk hebben gratis of aan sterk verminderde prijzen kwalitatieve voedsel-, onderhouds- en verzorgingsproducten krijgen. Hulporganisatie vzw Vincentius Genk-Zutendaal speelt al langer met het idee, maar heeft onvoldoende ruimte op haar huidige vestiging in de Waterbleekstraat. Ook willen ze afstappen van voorgemaakte pakketten, maar mensen zelf de keuze laten. 

Kerkgebouw 

In functie van de herbestemming gaat stad Genk over tot de aankoop van het kerkgebouw O.L.V.-Tenhemelopneming aan de André Dumontlaan, dat momenteel eigendom is van de Kerkfabriek van Oud-Waterschei. De Kerkfabriek gaf alvast haar akkoord voor de inrichting van een sociale kruidenier. “We vinden de sociale kruidenier een gepaste invulling als herbestemming van onze kerk”, zegt Ria Houben in naam van de kerkraad van Oud-Waterschei. Op de komende gemeenteraad buigen de leden zich over de aankoop van het pand ter waarde van 113.400 euro, alsook over de subsidie voor de renovatie. Die bedraagt 1.600.000 euro en zal o.a. dienen voor aanpassingen van het gebouw aan de huidige energienormen en de vernieuwing van de gevel, het dak en de vloer. In de zomer van 2024 zullen de eerste stappen gezet worden. De leegstaande pastorie van Oud-Waterschei, eigendom van de stad, kan vzw Vincentius als opslagruimte gebruiken. 

Via Sociaal Huis Portavida 

Een sociale kruidenier werkt vooral via toeleiding. In Genk zal dit verlopen via sociale partners en het Sociaal Huis Portavida. "In Genk zetten we sterk in op nabijheid en keuzevrijheid”, zegt schepen van Sociaal Welzijn en Erediensten Sara Roncada. “Met de sociale kruidenier kunnen mensen zelf op maat kiezen wat ze nodig hebben, waardoor er geen producten verloren gaan. Via deze overeenkomst zoeken we samen met vzw Vincentius uit hoe we deze goederen dichterbij de Genkenaren kunnen brengen.” 

Preventief armoedebeleid 

Eind vorig jaar stelde Genk haar gloednieuwe armoedebeleidsplan voor. Via preventieve, gecoördineerde en laagdrempelige acties zet de stad meer dan ooit in op het thema. De focus ligt niet enkel op Genkenaren die het al moeilijk hebben, maar op iedereen die moeite heeft om het hoofd boven water te houden. Burgemeester Wim Dries: “De armoedecijfers in Genk nemen af, maar er is nog werk voor de boeg. Via initiatieven zoals de Sociale Kruidenier helpen we samen met een belangrijke partner als vzw Vincentius heel wat kwetsbare Genkenaren uit de nood. Om zoveel mogelijk mensen te informeren en de problemen vroegtijdig te detecteren, kiezen we naast algemene maatregelen voor een proactieve, buurtgerichte aanpak.” 

“Met o.a. een maandelijkse verdeling van meer dan 20 ton voeding is deze verruimde herlocatie meer dan welkom”, zegt Guido Vandebrouck, voorzitter vzw Vincentius Genk-Zutendaal. “Met onze 120 geëngageerde vrijwilligers kunnen we nu werken aan een efficiëntere en laagdrempeligere dienstverlening en ons aanbod ten voordele van de hulpvragende gezinnen versterken.”