Stad Genk werkt verder aan de vrije zwemzone op Thor Park. In mei wordt het slib uit het slambekken verwijderd en wordt het terug met water gevuld. Ondertussen wordt samen met Waterland VZW bekeken hoe de zwemzone kan worden opengesteld. We hopen de zwemzone in de zomer van 2026 te kunnen openen.
Begin vorig jaar heeft de Vlaamse Regering de regels voor zwemmen in open water versoepeld. Sindsdien onderzoekt stad Genk hoe het voormalig slambekken op Thor Park kan worden omgevormd tot een veilige, vrije zwemzone. De voorbije maanden werd zowel de kwaliteit van het water als van het aanwezige slib onderzocht. Die resultaten tonen dat het water van goede kwaliteit is, maar dat het slib een hoog gehalte aan organisch materiaal en minerale olie bevat.
Slib wordt verwijderd in mei
Om de waterkwaliteit te garanderen en de veiligheid te waarborgen, wordt het slambekken grondig gesaneerd. De vijver is al op een rustig tempo leeggepompt om de Stiemerbeek niet te verstoren. Ook de waterinvoer is aangepast zodat we deze volledig kunnen regelen: we kunnen de waterinvoer afsluiten, het water rechtstreeks doorsturen of geleidelijk laten doorstromen, vertelt schepen van Sport, Kathleen Parthoens.
Op dit moment is de waterinvoer omgeleid zodat het slib kan indrogen en het volume afneemt. Hierbij is visclub De Broeken een belangrijke partner. Zij houden het waterpeil nauwlettend in de gaten en zorgen ervoor dat de vissen op het juiste moment worden gevangen, gesorteerd en veilig overgebracht naar hun vijver.
In mei wordt het overgebleven slib verwijderd en afgevoerd naar een erkende verwerkingslocatie. Tegelijk worden de zijkanten van het slambekken grondig gereinigd. Dit proces zal ongeveer een week duren. Nadien wordt het slambekken terug met water gevuld en wordt verder bekeken hoe de zwemzone precies zal worden opengesteld. We zullen er alles aan doen om in de zomer van 2026 te openen, benadrukt schepen Parthoens.
Veilige inrichting van de zwemzone
We zullen verder onderzoeken hoe de vrije zwemzone optimaal kan worden ingericht, legt schepen Parthoens uit. We zullen enkele scenarios uitwerken wat betreft opening, toezicht en infrastructuur. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met Waterland VZW, een ervaren partner in de ontwikkeling van zwemzones. Ook brandweer en politie worden nauw bij deze plannen betrokken om de veiligheid te garanderen. Welke beslissing er ook genomen wordt, veiligheid blijft een essentieel aandachtspunt, besluit schepen Parthoens.