SING geeft nieuwkomers extra kansen op goede start: "deelnemers voelen zich gehoord en kunnen ervaringen delen"

Gepubliceerd op dinsdag 9 juli 2024 9.46 u.
Persbericht van 9 juli 2024

‘SING’ is een nieuw project vanuit Sociaal Huis Portavida en ondersteunt anderstalige nieuwkomers die moeilijkheden ervaren bij hun integratie. Via een unieke combinatie van individuele en groepsbegeleiding leren de deelnemers het Genkse aanbod kennen, versterken ze hun vaardigheden en verruimen ze hun netwerk. Genk is de eerste stad in Limburg die dit 2-ledig onthaaltraject toepast.


Zo’n 20 procent van de anderstalige nieuwkomers in begeleiding bij het Sociaal Huis Portavida vinden moeilijk hun weg. Dat is onder meer omwille van een lage taalvaardigheid, een beperkt netwerk, een kwetsbare psychosociale en/of socio-economische positie. Zij hebben extra ondersteuning nodig op verschillende levensdomeinen om volwaardig te kunnen deelnemen aan de samenleving. ‘SING’, een project medegefinancierd door de Europese Unie en onderdeel van het Genkse armoedebeleidsplan, biedt hierop een antwoord.

Drempels wegwerken

‘SING’ – wat staat voor Sociale Integratie voor Nieuwkomers in Genk - werkt op 2 sporen. Tijdens individuele gesprekken helpen een sociaal assistent en intercultureel bemiddelaar de nieuwkomer om zich thuis te voelen in Genk. Ze leren meer over hun rechten en plichten en werken drempels weg die bijvoorbeeld de zoektocht naar een job of opleiding, betaalbare kinderopvang of een goede huisvesting bemoeilijken. Via toeleiding naar de juiste instanties, inburgeringsprojecten en taaloefenkansen zoals ‘Vriend en Taal,’ ‘Babbel en Brei’, ‘Babbelatelier Beeldspraak’, ... worden ze verder op weg geholpen. Daarnaast loopt er gedurende 3 maanden een groepstraject dat bestaat uit een onthaalsessie, 2 vervolgsessies en een daguitstap. De begeleiding gebeurt in de moedertaal, met ondersteuning van 2 interculturele medewerkers en een sociaal tolk.

100 begeleidingen

Tijdens de groepsbijeenkomsten werken de deelnemers via laagdrempelige activiteiten aan hun (sociale en digitale) vaardigheden en oefenen ze hun Nederlands, o.a. via taalspelletjes. “‘SING’ werkt aanvullend en versterkend op ons bestaand aanbod voor deze doelgroep”, vertelt Sara Roncada, schepen van Sociaal Welzijn. “In het huidige kader was er geen ruimte voor extra ondersteuning, dankzij ‘SING’ is die er gelukkig wel. Op jaarbasis willen we een 100-tal kwetsbare nieuwkomers individueel begeleiden en zullen ongeveer 80 mensen deelnemen aan de onthaalsessies.”

Meer zelfvertrouwen

“‘SING’ biedt niet alleen extra kansen op een goede start; de deelnemers voelen zich gehoord en kunnen hun ervaringen delen”, vertelt Anniek Nagels, schepen van Samenleven. “Nieuwkomers uit niet-Westerse landen of conflictgebieden ‘struggelen’ soms met hun deelname aan onze samenleving, ondanks bestaande integratieprogramma’s. Uit gesprekken blijkt dat zij twijfelen aan zichzelf, terwijl ze net heel veerkrachtig zijn. Door ons aanbod beter te leren kennen, ontdekken ze wat hun competenties en waar ze die kunnen inzetten. Dat draagt bij tot meer zelfvertrouwen en een vlottere integratie.”

Abeer uit Syrië, mama van 3 kinderen, woonde de SING-onthaaldag bij en 2 vervolgsessies. “Ik leerde hoe ik mijn budget kan beheren en mijn uitgaven moet verdelen. Ook kreeg ik inzicht in hoe alles geregeld is in België en in Genk, wat het Sociaal Huis Portavida precies doet en welk aanbod er is voor gezinnen met kinderen. Verder kon ik rekenen op administratieve ondersteuning onder meer voor het openen van een bankrekening, aansluiting bij het ziekenfonds, het papierwerk, ... Als ik met vragen zit, kan ik nog steeds bij intercultureel medewerkster Daniah terecht.”