Sercan en Hulya: börek

Sercan Merdivan (36) werkt bij Nike
Hulya Kalin (35) ouderschapsverlof


Sercan: "Met Nieuwjaar eten we bij mijn ouders. Er staan dan altijd enorm veel Turkse hapjes op tafel die door mijn mama zelf gemaakt zijn: sarma (gevulde druivenbladeren), börek (filodeegrolletjes gevuld met kaas) en pogača (gevulde broodjes)."

 

Börek (Filodeegrolletjes met spinazie en feta)

Voor 10 stuks

10 vellen filodeeg – 1 ui, fijngesneden – 1 eetlepel olijfolie – een zak verse spinazie (400 g), gewassen en uitgelekt – peper – zout - 200 g feta – een paar takjes bladpeterselie – 1 ei

Bereiding

Fruit de ui glazig in olijfolie. Voeg een deel van de spinazie toe en laat al roerend slinken. Blijf spinazie toevoegen tot de zak op is en alle spinazie geslonken. Breng op smaak met peper en zout. Haal van het vuur en laat de spinazie uitlekken door een zeef en knijp het vocht eruit. Verkruimel de feta. Snij de bladpeterselie fijn. Kluts het ei in een klein kommetje.

Meng nu de verbrokkelde feta met de spinazie en de peterselie.

Leg een vochtige keukenhanddoek voor je op het aanrecht. Leg hierop 1 vel filodeeg met de korte zijde naar je toe. Leg onderaan het deeg 1/10 van de vulling, in een rechte lijn. Vouw de buitenkanten naar binnen en rol dan verder op. ‘Plak’ de uiteindes dicht met losgeklopt ei. Bestrijk ook de buitenkant met ei. Werk zo al het deeg en de vulling op. Leg de börek naast elkaar op bakpapier in een bakplaat. Verwarm de oven voor op 180°C. Zet de bakplaat in de oven. Bak de börek 25 minuten en draai ze dan om. Laat nogmaals 20 minuten bakken.