Samenwerken voor werk: nieuw project moet personen met multiproblematiek aan job helpen

Gepubliceerd op dinsdag 30 januari 2024 13.44 u.
Persbericht van 30 januari 2024

Jaarlijks minstens 100 mensen met een rugzak aan werk helpen: dat is de ambitie van het project ‘Lokale partnerschappen – Capacity Building’. Vzw Alternatief, vzw Arbeidskansen, vzw Arktos, vzw BLM, CAW, Integra, Kohesi, VDAB, VVSG en de lokale besturen As, Genk, Houthalen-Helchteren en Zutendaal gaan daarvoor een samenwerking aan. ?

Tegen 2030 moet Vlaanderen een werkzaamheidsgraad van 80% bereiken. Voldoende mensen aan het werk krijgen én houden is dan ook belangrijk om een gezonde economie, een goed functionerende arbeidsmarkt en zo ook ons welvaartsmodel met goed ontwikkelde sociale zekerheidsstelsels te blijven ondersteunen.

Met het nieuwe project ‘Lokale Partnerschappen – Capacity Building’ slaan Genk, As, Zutendaal en Houthalen-Helchteren alvast de handen in elkaar om de doelstelling van Vlaanderen te helpen bereiken. Met dit initiatief worden mensen met een grote afstand tot de arbeidsmarkt aangemoedigd om op zoek te gaan naar werk. Het gaat dan voornamelijk om personen die kampen met een verslaving, woonproblematiek, jongeren en anderstaligen op beroepsactieve leeftijd. In die zoektocht krijgen ze de hulp van een psycholoog en een trajectgezel.

Trajectgezel

Zo’n trajectgezel is een jobcoach of maatschappelijk assistent, die een vertrouwensband opbouwt met de persoon in kwestie en hem of haar vergezelt naar de nodige instanties. Bedoeling is om drempels te verlagen en hun leefwereld te verbreden om hen zo weer actief te laten deelnemen aan de samenleving.

Maud Algoet, projectmanager bij BLM vzw en coördinator van het project: “De reden waarom mensen niet werken is complex. Vaak hebben ze problemen op vele vlakken in hun leven. Mobiliteit, gebrek aan kinderopvang, geen diploma, psychologische problemen, schulden of een detentieverleden zijn een groot kluwen dat wij helpen ontrafelen. Onze trajectgezellen doen mensen weer in zichzelf geloven. Elk mens heeft talenten en die talenten hebben we volop nodig op onze arbeidsmarkt. Zo zijn we steeds op zoek naar bedrijven die openstaan om mensen met een rugzakje een kans te geven voor stages en duurzame tewerkstelling.”

Expertises bundelen

Elk jaar zouden de partners zo’n 100 mensen willen begeleiden in hun zoektocht naar werk. Daarvoor trekken het Europese Departement Werk En Sociale Economie, de steden en gemeenten, VDAB en VVSG samen € 4.565.937 uit om de komende 6 jaar met een aantal organisaties de handen in elkaar te slaan in een Lokaal Partnerschap. Zo heeft de Stad Genk als promotor van dit project het afgelopen jaar een selectieproces opgezet. De vzw’s BLM, Arbeidskansen en Alternatief zijn geselecteerd als partners met expertise in arbeid en sociale economie. CAW en vzw Arktos hebben jarenlange ervaring in maatschappelijk welzijn. Integra en Kohesi zorgen dan weer voor de psychologische ondersteuning en verslavingszorg.

“Door samen te werken aan dit nieuwe project streven we ernaar mensen met diverse uitdagingen de kans te geven om aan het werk te gaan”, zegt Yilmaz Kurtal, schepen van Werk. “Door gezamenlijke inspanningen en betrokkenheid kunnen we duurzame oplossingen bieden en een positieve impact hebben in de regio. Ik kijk er alvast naar uit om met de partners in zee te gaan voor dit belangrijke initiatief.”

“Het bereiken van kwetsbare doelgroepen blijft een uitdaging”, vult Joris Philips aan, directeur VDAB Limburg. “Om een werkzaamheidsgraad van 80% te bereiken, hebben we echter iedereen nodig. Daarom vinden we het belangrijk om mee in te zetten op dit project. Door expertises samen te brengen, kunnen we makkelijker inspelen op de zeer verschillende noden van de doelgroep. Dit project is weer een mooi voorbeeld van hoe VDAB samenwerkt met lokale partners om zoveel mogelijk mensen te begeleiden richting werk.”