Om de krapte op de Limburgse arbeidsmarkt aan te pakken, hebben verschillende partners de handen in elkaar geslagen voor het SALKturbo project Van niet-beroepsactief naar duurzaam tewerkgesteld. Universiteit Hasselt, stad Genk, vzw IN-Z, Voka Limburg, VKW Limburg, ACV Limburg en VDAB Limburg werken samen aan innovatieve methodes om organisaties duurzaam te verbinden met niet-beroepsactieven.
Om onze groei- en welvaartsambities waar te maken, moeten we iedereen activeren en de talenten uit onze arbeidsmarktreserve benutten, zegt gedeputeerde van Economie Tom Vandeput. Met een inclusieve economie en samenleving willen we dit stimuleren en knelpuntberoepen invullen. Provincie Limburg heeft daarom voor SALKturbo 375.000 euro startfinanciering vrijgemaakt om praktische tools te ontwikkelen die deze activering mogelijk maken.
Proeftuinen
Sinds begin 2024 worden in Limburg verschillende methodes getest in proeftuinen, waarbij jobcoaches van vzw IN-Z en stad Genk niet-beroepsactieven en organisaties begeleiden en aan elkaar koppelen. Niet-beroepsactieven krijgen ondersteuning om hen voor te bereiden op een haalbaar jobdoel, terwijl organisaties worden aangemoedigd om kritisch te kijken naar hun vacatures en inclusiever te denken, vertelt schepen van Werk, Yilmaz Kurtal. Dit vergroot de kans op een duurzame match en langdurige tewerkstelling.
Stad Genk draagt actief bij aan de proeftuinen binnen dit project. Het is voor ons als stad van groot belang om deel uit te maken van dit initiatief, benadrukt burgemeester Wim Dries. In onze strijd tegen armoede is tewerkstelling een belangrijk thema. Mensen die een duurzame job vinden, zien vaak ook op andere vlakken vooruitgang. Daarom zetten we sterk in op een preventieve aanpak, waarbij samenwerking met ervaren partners essentieel is.
Onderzoekers van UHasselt monitoren de proeftuinen om zo waardevolle lessen uit de experimenten te trekken. Eerder onderzochten ze al de drempels die duurzame tewerkstelling van niet-beroepsactieven kunnen bemoeilijken. Denk aan werk dat moeilijk te combineren is met iemands gezondheid of zorgtaken, een gebrekkige bereikbaarheid van werkplekken voor mensen zonder auto of rijbewijs, of te hoge taal- en diplomavereisten, vertelt professor Koen Van Laer van UHasselt. Deze uitdagingen vragen om een én-én-benadering, waarbij we zowel de kennis en vaardigheden van niet-beroepsactieven versterken als werkgevers ondersteunen om een inclusief personeelsbeleid te voeren.
Succesverhalen
Gianni Secci, zaakvoerder van het Bruno servicestation in Genk-Noord, heeft in het kader van het project een nieuwe werknemer aangenomen. "We staan open voor mensen met een arbeidshandicap of die moeite ondervinden met de Nederlandse taal. Zij worden dan begeleid door mentors. Via Stad Genk kwamen we in contact met Meryem, die nu vast deel uitmaakt van onze poetsploeg", vertelt Secci.
Meryem vult aan: "Zelf durfde ik niet spontaan contact opnemen. Het advies van het werkstation en het project SALKturbo waren dus echt een grote hulp. Dankzij de ondersteuning van een jobcoach kon ik snel op gesprek bij het servicestation in Genk-Noord.
Khalid, werkzaam bij Swennen in Hasselt, deelt een vergelijkbare ervaring: "De jobcoach begeleidde me tijdens een traject en bracht me in contact met Swennen. Daar werd ik snel vast in dienst genomen. Regelmatig heb ik nog contact met de jobcoach, die mijn tewerkstelling nu mee opvolgt.
Website met handvaten
Het project, dat tot midden 2025 duurt, zal uiteindelijk resulteren in een website voor Limburgse arbeidsmarktactoren. Deze website zal dan relevante informatie bundelen, zoals tools, methodieken en goede praktijkvoorbeelden. Zo wordt de website een veelzijdig hulpmiddel voor lokale besturen, werkgevers, trajectbegeleiders en vakbonden die zich inzetten voor een inclusievere arbeidsmarkt en duurzame werkrelaties tussen niet-beroepsactieven en werkgevers.