Said, Khadija en Fatima: pastilla

Said Timouzar (46) opvoeder
Khadija Ait Bahaouidder (41) werkzoekende
Fatima Timouzar (49) orderpickster


Khadija: "Met Nieuwjaar komen alle familieleden die kunnen, samen. We stellen een buffet op met verschillende gerechten die iedereen zelf meebrengt. Soms zijn het gewoon hapjes, een andere keer grotere gerechten. Dé grote favoriet is pastilla, een hartige filodeegtaart gevuld met kip."

Recept pastilla (Hartige filodeegtaart met kip)

Voor 4 personen

1 grote kip, in de oven gebakken (reken op 90 minuten in een oven van 180°C) - 4 uien, fijngesneden – olijfolie – 5 cm gember, geschild en geraspt – 1 theelepel kaneelpoeder (+ een beetje extra) – 1 theelepel geraspte nootmuskaat – 1 eetlepel suiker – een handvol ontpitte dadels, fijngehakt – 50 g pijnboompitten, kort geroosterd in een pan zonder vetstof – 5 hardgekookte eieren – 1 eidooier – 20 g bladpeterselie, fijngesneden – 20 g koriander, fijngesneden – 1,5 eetlepel honing – zwarte peper van de molen – zout – 6 vellen filodeeg – 2 eetlepels gesmolten roomboter - enkele eetlepels poedersuiker

Bereiding

Fruit de uien in een scheutje olijfolie. Laat ze op een niet te hoog vuur en onder voortdurend roeren mooi goudbruin karamelliseren. Dit duurt ongeveer een kwartier. Voeg dan de gember, kaneel, nootmuskaat, suiker en dadels toe. Laat nog even doorbakken en haal van het vuur.

Pluk al het vlees van de kip, trek het in fijne reepjes. Doe dit in een grote kom met de pijnboompitten, peterselie en koriander. Pel de eieren en snij ze fijn. Voeg toe aan de kip. Breng op smaak met peper en zout.

Neem een ronde ovenschaal van 24 cm doorsnede. Bestrijk lichtjes met gesmolten roomboter. Gebruik hiervoor een keukenpenseel. Leg 1 vel filodeeg op de bodem en laat de randen uit de vorm hangen. Bestrijk met roomboter en leg er een ander vel filodeeg op. Bestrijk opnieuw met roomboter. Leg zo nog 2 vellen filodeeg in de vorm. Schep de vulling hierop. Vouw de vellen filodeeg naar binnen. Bestrijk de 2 laatste vellen filodeeg ook met boter en leg ze bovenop de vulling. Vouw de randen naar binnen. Bestrijk de bovenkant met eidooier.

Zet de ovenschotel 40 minuten in een op 180°C voorverwarmde oven. Haal uit de oven en bestrooi met poedersuiker (door een zeefje) en kaneel.

TIP: Je kunt de pastilla ook op kamertemperatuur eten, dus je kunt ze ruim op voorhand maken.