Toen het proefproject werd opgestart kwamen er regelmatig klachten binnen rond geluidsoverlast door voertuigen in verschillende zones in Genk. Uit praktische overwegingen (er hingen al cameras op de Stalenstraat en het netwerk was al aanwezig), werd voor de Stalenstraat gekozen.
Smart Cities Vlaanderen stelde samen met haar partners de vraag aan stad Genk om een proefproject te starten waarbij verschillende technologieën met elkaar gekoppeld konden worden, om een bestaand probleem op te lossen. Een van de voorstellen van stad Genk was het aanpakken van geluidsoverlast.
Gedurende de looptijd van het proefproject zal de installatie 24/24 en 7/7 actief zijn.
Neen, het doel van het proefproject is om dit bewijs te leveren. Echter, er zijn verschillende mogelijke struikelblokken om tot een volledig werkende opstelling te kunnen komen. Het juist afstellen van de technologie is daar één van, en de scope van het proefproject is daartoe beperkt.
Een ander groot struikelblok is wetgeving om handhaving mogelijk te maken. In samenspraak met politie en parket wordt dat gedurende het proefproject ook bekeken, maar opstellen van de juiste wetgeving is geen doelstelling binnen het project.
Het is de eerste keer in Vlaanderen dat dit concept getest wordt, en de technologie moet nog op punt gesteld worden. Dat is het doel van het project. Verder ontbreekt nog de juiste wetgeving om tot handhaving te kunnen overgaan.
De eerste fase van het proefproject loopt van september 2021 tot januari 2022. Gedurende deze periode zal de technologie getest en afgesteld worden. Eind januari 2022 volgt een evaluatie, waarna het proefproject mogelijks wordt verlengd tot het najaar van 2022.
De opstelling zal werken met triggers op basis van geluidsniveau. Wanneer bijgevolg een bepaald geluidsniveau wordt overschreden, zal een kort beeldfragment en bijbehorend geluidsfragment worden opgeslagen voor analyse. Omdat het systeem werkt op basis van geluidsniveau, zal een luide uitlaat gedetecteerd worden, maar mogelijk ook bv. een botsing of een sonic boom.
Op drie verschillende locaties op de Stalenstraat zijn microfoons gekoppeld aan cameras. Wanneer een microfoon een luide geluidsbron waarneemt, zal het geluid van die microfoon samen met het beeld van de bijbehorende camera opgeslagen worden voor analyse.
Het doel van het proefproject is om te onderzoeken of de vaststellingen te vertrouwen zijn. We weten het nog niet, daarom gaan we het testen.
Enkel het stuk van de Stalenstraat tussen het kruispunt met de Dennenstraat en het kruispunt met de Dijkstraat zijn deel van de opstelling.
De opstelling bestaat uit drie cameras en vier microfoons.
De verzamelde gegevens worden door het technische team geanalyseerd om te bepalen of het systeem goed werkt. De gegevens worden niet doorgegeven aan derden, ook niet aan de politie. Na afloop van het proefproject worden alle verzamelde gegevens vernietigd.
Ja, dat is mogelijk. Bezwaar kan ingediend worden per brief met ingevuld formulier. Dat formulier vind je in onze briefwisseling. Dat formulier moet binnen 30 dagen teruggestuurd worden.
Nee. Binnen het proefproject wordt er niet overgegaan tot handhaving. Daartoe ontbreekt op dit moment nog het wettelijk kader. Gegevens worden ook niet uitgewisseld met de politie.
Stad Genk, myCSN, Nokia en G4S hebben toegang tot de verzamelde gegevens.
Nee, er worden geen gegevens uitgewisseld met de politie.