Heel wat Genkenaren hebben vragen bij de invoering van Optimo. Toch is dit voor zowel Limburg.net als voor het stadsbestuur nodig als we de afvalinzameling betaalbaar willen houden en toekomstgericht maken. Het nieuwe zakkensysteem heeft immers belangrijke voordelen.
Je portemonnee
Het grootste voordeel voel je onmiddellijk in je portemonnee. De afvalbelasting op jaarbasis daalt met 19,36 euro. Voor wie nog een extra tuinbak huurt (zie verder), blijft de factuur zo goed als hetzelfde.
Minder CO2
Het afval wordt met één en dezelfde vrachtwagen opgehaald waardoor er minder vrachtwagens moeten rijden. En dat is beter voor het milieu en klimaat. Zowel uit studiewerk als uit de praktijk, opgedaan in het proefgebied Lommel, blijkt dat ophaalwagens door Optimo tot een kwart minder kilometers rijden. De uitstoot van fijn stof en CO2 daalt hierdoor tot 40%.
Meer recyclage
Dankzij Optimo kan er meer gesorteerd en dus ook meer gerecycleerd worden zonder dat de inzamelkosten sterk stijgen. Keukenafval wordt nu gescheiden opgehaald, zodat het apart gerecycleerd kan worden tot biogas. Deze grondstof kan in de toekomst gebruikt worden om huizen te verwarmen. Zo wordt het ook een duurzaam verhaal.
Eén ophaaldag
Ten slotte is Optimo ook logistiek flexibel en gemakkelijker. Stel dat Limburg.net in de toekomst een nieuwe afvalsoort wil inzamelen, dan kan dat zonder nieuwe ophaalrondes.
Het kan goedkoper
Met Optimo kan er dus meer afval gerecycleerd worden. En zoals het rekenvoorbeeld aantoont, stijgen je afvalkosten niet. Maar het kan goedkoper. Wie een tuin heeft, kan bijvoorbeeld kippen houden of composteren om tuin- en keukenafval te verwerken. Daar spaar je meteen enkele zakken mee uit en krijg je verse eieren voor in ruil.
Je kan ook afval voorkomen. Denk bijvoorbeeld aan het drinken van kraantjeswater, afvalvriendelijk winkelen (door verpakking te vermijden) en voedselverspilling tegen te gaan. Werkelijk iedereen kan zijn of haar steentje bijdragen, hoe klein ook. En dat … merk je meteen ook in je portefeuille.
Tuinbak voor grote tuinen
De bruine tuinbak wordt vanaf 1 januari 2024 afgeschaft en terug vervangen door de groene gft-container
Meer info lees je in de FAQ herinvoering gft-container
Meer mogelijkheden
Uiteraard bestaan er nog andere mogelijkheden om dit afval kwijt te geraken. Met tuinafval kan je altijd terecht op het recyclagepark. Dat kost je niets extra tot 400 kilo. Daarna betaal je 0,05 euro per kilo. Snoeihout kan je tegen betaling aan huis laten ophalen. Dat kost nu 15 euro per 2m³, in plaats van 20 euro per 2m³.