Op weg naar werk: Genk begeleidt niet-beroepsactieven

Gepubliceerd op donderdag 10 oktober 2024 9.08 u.
Persbericht van 10 oktober 2024

Stad Genk begeleidt niet-beroepsactieven intensief in hun zoektocht naar werk. Samen met verschillende partners organiseert de stad tal van initiatieven en evenementen om meer Genkenaren aan een job te helpen. Het Werkstation speelt hierin een sleutelrol. 

De nieuwe Vlaamse Regering streeft naar een werkzaamheidsgraad van 80% in Vlaanderen. In Genk ligt dat percentage momenteel op 68,5% bij 20- tot 64-jarigen. Dit betekent dat 10.376 Genkenaren niet actief zijn op de arbeidsmarkt. Om deze kloof te dichten, zet de stad sterk in op de activering en begeleiding van inwoners die moeilijk een job vinden, zoals niet-beroepsactieven en leefloners.


In samenwerking met de VDAB en de sectoren bouw, interim, horeca, metaal en logistiek organiseert de stad verschillende opleidingen en jobbeurzen. “Initiatieven zoals de Bouwsafari, de Horecatrailer en het Poetsproject spelen een belangrijke rol om Genkenaren te ondersteunen bij het vinden van een job”, benadrukt schepen van Werk, Yilmaz Kurtal.

Werkstation biedt kansen 

“Het Werkstation vormt een ander belangrijk initiatief, waar Genkenaren terechtkunnen voor advies en ondersteuning rond opleidingen en tewerkstelling”, vertelt schepen Kurtal. De afgelopen zes jaar heeft het Werkstation 5.597 bezoekers ontvangen. Van de 1.795 officieel aangemelde Genkenaren kregen 839 inwoners hulp via de basisdienstverlening.


Daarnaast ontvingen 956 Genkenaren intensieve begeleiding en trainingen gericht op duurzame tewerkstelling. Van deze groep volgden 294 personen een voortraject dat zich richtte op de Nederlandse taal en jobcoaching. Uiteindelijk stroomden 186 mensen door naar een opleiding en vonden 549 mensen een vaste job in sectoren zoals schoonmaak, logistiek, transport, productie, administratie, groenvoorziening en de bouw.

Ondersteuning voor niet-beroepsactieven 

Bovendien werd in 2019 het Wijk-Werken project gelanceerd samen met de regio’s As, Zutendaal en Houthalen-Helchteren. Dit initiatief helpt werkzoekenden die al minstens twee jaar werkloos zijn en moeilijk toegang hebben tot de arbeidsmarkt om via wijkwerken een nieuwe job te vinden.


Verder wordt er sterk ingezet op Europese en provinciale subsidies om een inclusieve werkvloer te bevorderen. Dit gebeurt in nauwe samenwerking met verschillende partners en bedrijven om zo de meest kwetsbare inwoners te ondersteunen in hun zoektocht naar een duurzame job.


“Blauwdruk begeleidt niet-beroepsactieven bijvoorbeeld naar een duurzame job via inclusieve werkvloeren”, vertelt schepen Kurtal. Het Lokaal Activeringspact biedt ondersteuning aan mensen met een leefloon in hun traject naar langdurige tewerkstelling. Verder helpen de Lokale Partnerschappen werklozen met een mulitproblematiek op weg naar een duurzame job.


In 2024 werd eveneens de stedelijke jobbonus geïntroduceerd, een financiële steunmaatregel voor Genkenaren die in 2022 minder dan 1.750 euro bruto per maand verdienden. Intussen hebben al 581 inwoners een jobbonus ontvangen. Bovendien is het nog mogelijk om de bonus aan te vragen tot en met 31 december 2024.
 

Hefboom in armoedebeleid 

“Tewerkstelling in de sociale economie is een belangrijke hefboom in de strijd tegen armoede”, vertelt schepen van Sociaal Welzijn, Sara Roncada. Door deze mensen de kans te geven om aan het werk te gaan, kunnen ze financieel onafhankelijker worden. Dit initiatief vormt dus een essentieel onderdeel in het armoedebeleid van de stad.