Onderzoek naar PFAS in Genk loopt: "Resultaten afwachten"

Gepubliceerd op woensdag 19 juni 2024 10.41 u.
Persbericht van 19 juni 2024

“Via de pers ontving stad Genk vanochtend enkele vragen van PVDA en Geneeskunde voor het Volk Genk. Het gaat om de opvolging van de PFAS-verontreiniging in de buurt van het PLOT”, vertelt burgemeester Wim Dries. “Ook wij zijn natuurlijk bezorgd om het welzijn van alle inwoners en willen daarom graag reageren en zo eventuele onduidelijkheden uit de wereld helpen”, vult Toon Vandeurzen, schepen van Ruimte aan. 

Op vraag van de Vlaamse overheid, hebben alle steden en gemeenten zo’n driejaar geleden alle sites opgelijst waar er sprake kan zijn van PFAS-vervuiling. Typisch zijn plaatsen waar de brandweer actief is. Bij bluswerken werd er in het verleden namelijk een stof gebruikt die PFAS bevat, maar een ontzettend goede werking heeft in de strijd tegen vuur. Uiteindelijk werd er een lijst van meer dan 800 plaatsen in Vlaanderen opgesteld, die onderzocht worden door OVAM. 


Verkennend bodemonderzoek wees in 2022 uit dat er verhoogde PFAS-waarden op de PLOT-site zijn. Daarop werden er, op vraag van Departement Zorg, ‘No Regret’-maatregelen afgekondigd voor de buurt, in afwachting van de resultaten van een diepgaander beschrijvend bodemonderzoek. 

Maatregelen 

De ‘No Regret’-maatregelen gaan uit van een realistisch worst case scenario, en zijn wetenschappelijk onderbouwd op basis van inzichten uit binnen- en buitenland. Met de maatregelen vragen we de inwoners om extra aandacht te besteden aan enkele dagdagelijkse handelingen, zoals: 

  • Handen wassen 

  • Grondwater niet gebruiken om van te drinken, moestuin te bewateren,…

  • Eet niet enkel groenten uit de eigen moestuin, wissel af •

  • Hanteer een gezonde levensstijl 


Ondertussen heeft OVAM het PLOT de opdracht gegeven om via diepgaand onderzoek de ernst en perimeter van de verontreiniging vast te stellen. Dit onderzoek loopt nu. “Ook wij wachten de resultaten af,” vertelt burgemeester Dries hierover. “We hebben contact met de betrokken partijen en hopen dat er snel duidelijkheid zal zijn. We respecteren ook de tijd die nodig is om het onderzoek grondig te voeren.” Schepen Vandeurzen vult aan: “Dat doen we binnen een veilig kader waarbinnen de No Regret-maatregelen gelden, zo nemen we geen onnodige risico’s voor de buurtbewoners.” 


“Als stad nemen we de verantwoordelijkheid om de Genkenaren goed te informeren. Dat zullen we ook doen zodra we dat kunnen. In tussentijd vragen we alle betrokkenen om de No Regret-maatregelen goed op te volgen.”