Ondernemers van de toekomst

Als ondernemer moet je altijd mee zijn met je tijd. Hoe doen bedrijven in Genk dat? Wij gingen praten met vier bedrijfsleiders.


GALLERIET

Gilberte Claes is de vrouw achter Galleriet met een overdekte biomarkt, eetbare tuin, zuurdesembakkerij, Scandinavische designwinkel en twee restaurants.

Wat is typisch voor Galleriet?

“Ik ontwerp objecten voor de tafel, die functioneel en esthetisch zijn. Ik gebruikte stenen van de terrils als deksels voor potten in lindenhout. Zo’n objecten kun je enkel in Genk maken, op die locatie, met die geschiedenis.”

Hoe bereik je je publiek?

“Ik zie vooral veel jonge mensen die leven volgens een duurzame gedachte en geen tijd hebben om naar Antwerpen of Brussel te rijden. Op het marktje, in de tuin en de bakkerij ontstaan fijne gesprekken.”

Wat is de kracht van Genk?

“In een grote stad zie je meteen de mooie plekken. Bij ons ligt alles uit elkaar, je moet op zoek gaan. Ik blijf verwonderd over de schoonheid hier. Ik hou van de geschiedenis, de verschillende nationaliteiten. Voor mij ligt de toekomst dan ook in het artisanale en het kleinschalige.”

Klik hier voor meer info

Adres: Rosendal.BRØD, Vennestraat 189

 

DEUSJEVOO

Jo Peters begon 25 jaar geleden een ontwerpbureau in zijn tuinhuis. Vandaag is hij verantwoordelijk voor 80 % van alle tv-decors.

Hoe ben je erin geslaagd om de tv-wereld binnen te geraken?

“Ik ben ambitieus gestart: ik wou in de primetime televisiewereld binnen geraken. Na lang aandringen is het gelukt en mocht ik voor Woestijnvis het decor maken voor De Laatste Show. Als je vandaag tv kijkt, komen er zeker acht programma’s voorbij waarvoor wij het decor bouwden: van Blokken tot Masterchef.”

Wat maakt Deusjevoo een vernieuwend bedrijf?

“Ik volgde altijd mijn eigen filosofie en denkwijze. Daardoor zijn we misschien trager gegroeid, maar het is de oerkracht van dit bedrijf. Alles is geoptimaliseerd. Ik ben omringd met handige duizendpoten die dol zijn op iets nieuws creëren.”

Wat is voor jou de kracht van Genk?

“Ik begrijp Genk. Ik ben fier op Genk. Het is niet de mooiste stad, maar het heeft wel de mooiste wijken. Genk is toekomstgericht en staat open voor nieuwe ideeën. Ik probeer mijn eigen bedrijf ook zo future proof mogelijk te maken en dat kan enkel als je aandacht hebt voor de individuele talenten van mensen. Als je de menselijkheid bewaart in je bedrijf.”

Klik hier voor meer info

Adres: Houtparklaan 1

 

BRAUW

Joris Mentens opende in 2019 een heuse stadsbrouwerij in het centrum van Genk. Bij Bar Beleef proef je zijn originele creaties.

Hoe is BRAUW ontstaan?

“Ik koos bewust voor een studie met veel uren scheikunde om later bier te kunnen brouwen. Vandaag baat ik BRAUW uit, een belevingsbrouwerij waar je mij aan het werk kunt zien, zélf bier kunt laten brouwen en ook een biertje kunt proeven.”

Waarom koos je voor een brouwerij in Genk?

“Ik wou in het centrum van een stad zitten. In Limburg zijn de steden niet zo dik gezaaid, er zijn vooral grote dorpen. Na gesprekken met het stadsbestuur van Genk voelde ik dat zij me het best zouden ondersteunen.”

Wat kunnen mensen verwachten als ze bij jou binnenstappen?

“We brouwen vier huisbieren met namen die verwijzen naar beroemde Genkenaren, zoals Keetje Tripel. Daarnaast brouw ik bier voor bedrijven, verenigingen of café’s. Ook mensen die thuis zelf bierbrouwen, kunnen bij mij terecht voor ondersteuning. In de toekomst gaan er volgens mij nog meer bedrijven zijn die niet in één hokje passen: je moet flexibel zijn.”

Klik hier voor meer info

Adres: Molenstraat 37/1

 

NITTO

Stefan Maussen is managing director bij Nitto Belgium, een dochteronderneming van een Japanse multinational. Ze produceren industriële kleefbanden, oppervlaktebeschermingsfilms en dichtingsmaterialen voor de auto-, elektronica-, metaalverwerkings- en luchtvaartindustrie.

Hoe belangrijk is duurzaamheid voor jullie bedrijf?

“We onderzoeken voortdurend hoe we onze producten en productieprocessen duurzamer kunnen maken. Jaarlijks investeren we daarom 8 miljoen euro in onze vestiging in Genk. Ook op het vlak van mensenrechten, gezondheid, milieu en veiligheid handelen we zo duurzaam mogelijk voor onze medewerkers, klanten en toeleveranciers. Na een strenge audit kregen we voor het derde jaar op rij het Ecovadis Platinum Label. Dit betekent dat Nitto België wereldwijd behoort tot de top 1 % van duurzaamste bedrijven.”

Hoe ver willen jullie daarin gaan?

“Sinds 2018 hebben we onze CO2-emissies reeds met 50% verminderd en tegen 2030 streven we ernaar om een reductie van 55% te bereiken. We werken ook aan een plan om tegen 2045 CO2-neutraal te worden. Dit heeft een aanzienlijke invloed op onze productieprocessen en ons productieaanbod. Het is belangrijk om met de tijd mee te gaan. Soms hoeft men zichzelf niet volledig opnieuw uit te vinden, maar moet men wel de focus verleggen. Dynamisch blijven stelt ons in staat de markt te blijven volgen.”

Hoe verloopt de samenwerking met de stad Genk?

“Als bedrijf zitten we in een belangrijke overgangsfase, die voor de nodige uitdagingen zorgt in de organisatie. We overleggen geregeld met de economische dienst en de burgemeester. Dat verloopt zeer constructief en we krijgen de nodige ondersteuning om de verankering van Nitto in Genk te verzekeren.”

Klik hier voor meer info