Romina Battistini en Roberto Gaspercic baten samen het Italiaans restaurant La Piazza uit in het de Marktstraat in het hartje van Genk-centrum.
Wanneer hebben jullie La Piazza geopend?
Romina en Roberto: Onze zaak is geopend op 21 juli 2018. We hebben op zes weken tijd een cascopand ingericht om op die datum te kunnen openen. Bloed, zweet en tranen heeft het ons gekocht. Letterlijk, want Romina was net bevallen van onze jongste dochter.
Wat voor horecazaak is La Piazza?
Romina en Roberto: Wij staan voor eerlijke en verse producten. Roberto staat elke dag met liefde te roeren in zijn sauzen en probeert zich geregeld terug opnieuw uit te vinden door nieuwe suggesties uit te proberen. Niet enkel onze sauzen zijn dagvers, ook onze pasta maken we zelf. We hebben recent geïnvesteerd in een grotere pastamachine.
Wat maakt La Piazza bijzonder?
Romina en Roberto: Onze keuken is een vrij snelle keuken, maar ons interieur zorgt ervoor dat mensen gezellig en warm kunnen ontvangen worden. Daardoor hebben we een divers publiek en dat vinden we tof. Het is misschien een cliché, maar ook de sfeer tussen de werknemers is kenmerkend. Zowel Roberto als ikzelf staan in de zaak, waardoor er een interessante dynamiek ontstaat in ons team. We zijn niet bang om te werken, wat een positief effect heeft op onze mensen. Het is belangrijk om plezier te kunnen maken op de werkvloer. En dat voelen onze gasten ook.
Waarvoor moeten mensen zéker naar Lia Piazza komen?
Romina en Roberto: Onze verse pasta natuurlijk! Dat zijn topproducten die mensen graag eten. Onze spaghetti vongole, lasagna en tagliata zijn van die klassiekers. Daarnaast is Roberto heel geïnteresseerd in wijn en dat vertaalt zich natuurlijk ook in onze zaak. We hebben een uitgebreide wijnkaart met Italiaanse klassiekers, maar ook wat minder klassieke wijnen. Ook bieden we elke week een suggestie van rode en witte wijn aan. Heb je hier ooit al iets geks of bijzonder meegemaakt? Heb je een leuke anekdote?
Hebben jullie een leuke weetje over de zaak?
Romina en Roberto: Klanten lopen weleens de keuken binnen als ze de toiletten zoeken (lacht). Een afwashulp is altijd welkom, maar de toiletten liggen gewoon op de eerste verdieping. We hebben ook al heel wat bordjes opgehangen om klanten de weg te helpen vinden.
Nog leuk om te weten: Roberto zijn mama maakt iedere donderdag heerlijke verse cake om te serveren bij de koffie. Daarnaast hebben we ook vegetarische gerechten én zijn we altijd op zoek naar studenten die in onze zaak willen werken.
Waarom hebben jullie ervoor gekozen om de zaak hier op deze plek in Genk te vestigen?
Romina en Roberto: We hebben lang gezocht naar een geschikt pand. Toen we dit pand bezochten, hadden we beiden het gevoel dat dit het was. Het is niet te groot, maar zeker ook niet te klein. En dan nog aan markt in Genk! We moesten niet lang meer nadenken en zijn er onmiddellijk ingevlogen.
Wat vinden jullie fijn aan ondernemen in Genk?
Romina en Roberto: Genk is een evenementenstad. Er is altijd wel iets te doen. Genk weet wat een goed feestje is. En ook de Genkenaren maken graag plezier. Naast de vele evenementen, is het ook gewoon leuk vertoeven in Genk. Je hebt verschillende handelszaken en veel keuze in horeca. En dat versterkt elkaar. Dat we binnenkort een groener centrum zullen hebben, zorgt er alleen maar voor dat we nog meer zin krijgen in ondernemen.
Zijn er voordelen verbonden aan ondernemen in Genk?
Romina en Roberto: Genk zet veel in op het ondersteunen van haar ondernemers. Er zijn subsidies die kunnen aangevraagd worden waar andere steden jaloers op mogen zijn. Maar nog belangijker: Genk staat open voor communicatie met haar ondernemers. Dat kan zowel op netwerkevents, zoals Connect, maar we worden ook gehoord over bijvoorbeeld het vergroenen van de markt.
Er is in Genk ook een sterk draaiende vertakking van Horeca Vlaanderen, namelijk Horeca Groot Genk. En dan is er nog de vzw Centrummanagement Genk, die regelmatig samenzit met de stad om mee na te denken en om input te geven. Last but not least is er onze horecacoach David, die een dikke pluim verdient.