Haci Bey

Mehmet Ince is de zaakvoerder van Haci Bey, een horecazaak in grillgerechten aan de Stalenstraat. Mehmet en zijn neef en rechterhand Umut Berk vertellen in dit interview hoe het is om een zaak te runnen in Genk. 

Wanneer is Haci Bey geopend? 

Umut Berk: “Haci Bey is in november 2022 gestart. Mijn nonkel Mehmet heeft de zaak geopend. Hij is geboren in Turkije en heeft eigenlijk al snel een passie ontwikkeld voor dit soort werk. Hij heeft op verschillende plaatsen gewerkt, maar dacht al langer na over het openen van eigen zaak. Het idee was er al lang, maar de tijd was nog niet rijp. Na lang nadenken hebben we hem met de familie een laatste duwtje in de rug gegeven (lacht). En kijk nu! Op een maand tijd heeft hij dit pand klaargemaakt. Het interieur heeft hij zelf gekozen en komt recht uit Turkije. Voor hem is het een droom die uitkomt.” 

“Mijn nonkel is een echte chefkok. Dat weet iedereen in Genk. Hij werd bijvoorbeeld vaak uitgenodigd op festivals, in de moskee of door goede doelen om eten te bereiden. Nu kunnen de mensen hier van zijn gerechten proeven.” 

Waarvoor kunnen klanten terecht bij Haci Bey? 

Umut Berk: “Mensen kunnen hier terecht voor allerlei grillgerechten met lams- of kipvlees. Alles wordt gebakken op houtskool, wat zorgt voor een lekkere barbecuesmaak. Zelfs de peper wordt gebakken op de grill. En bij ons moet alles vers zijn. Zo wordt de dürüm bijvoorbeeld dagelijks vers gemaakt. We hebben enkele zitplekken in de zaak, maar de meeste klanten halen hun bestelling af.” 

Mehmet Ince: “Ik moet toegeven dat er wel wat tijd kruipt in alles dagvers bereiden. Het zijn altijd lange werkdagen, maar we vinden dat verse aspect echt belangrijk.” 

Is er een bepaald gerecht dat het meest in de smaak valt bij jullie klanten? 

Umut Berk: “Alles (lacht)! Onze eigen favoriet is de ‘adana kebab’. Dat is een kebab met lamsgehakt. De ingrediënten houden we geheim, maar we kunnen wel meegeven dat het een malse en sappige kebab is. We hebben al klanten gehad die helemaal uit Antwerpen en Roermond kwamen om het te komen proeven. Ze hadden ons gevonden via reclame via Instagram en Facebook.”

Waarom is de zaak gelegen op de Stalenstraat? 

Mehmet Ince: “Eigenlijk omdat er nog plaats was voor dit soort concept op de Stalenstraat en ik wilde mijn kans wagen. Ik heb er ook voor gekozen om de barbecue aan het glazen raam te zetten, zodat het de interesse wekt van voorbijgangers.” 

Umut Berk: “Daarnaast merken we ook dat de Stalenstraat drukker en drukker wordt, dus dat is natuurlijk positief voor de ondernemers hier.”