Voor de foto poseren de twee Martines van Bakker Baeten in Genk, maar Richard Baeten en zijn vriendin Carla Lecok staan aan het roer van de bakkerij. In dit interview vertelt Carla er meer over.
Wanneer heb je de Genkse vestiging van Bakker Baeten geopend?
Carla Lecok: Bakker Baeten is een artisanale bakkerij die is opgestart in Opoeteren. Het is een echt familiebedrijf. Henri Baeten heeft de bakkerij in 1955 uit de grond gestampt, waarna het in 1987 in handen kwam van zijn zoon Richard Baeten. En door die overname is Bakker Baeten in sneltempo uitgebreid. Zo hebben we in 1998 een tweede winkel geopend in het hartje van Genk.
Waarvoor kunnen klanten terecht bij Bakker Baeten?
Carla Lecok: De ambachtelijke bakkers verdwijnen langzaam uit ons straatbeeld. Ook in het centrum van Genk is dat het geval. Bakker Baeten is hier nog een van de laatste overgebleven warme bakkers. Ook het aanbod van de bakkerij kent door de jaren heen een enorme evolutie. In de originele bakkerij zagen we slechts enkele broodsoorten, terwijl het assortiment vandaag de dag veel uitgebreider is. De Limburgse vlaai veranderde bijvoorbeeld van een luxeproduct, dat enkel in het weekend gemaakt werd, naar een dagdagelijks product. En we proberen altijd zoveel mogelijk zelf te maken en kwalitatieve grondstoffen te gebruiken. Een hele uitdaging de dag van vandaag.
Voor welk product moeten klanten zeker naar Bakker Baeten komen?
Carla Lecok: Als ambachtelijke bakkerij moeten we nu ongetwijfeld onze Limburgse vlaai in de kijker zetten, een écht streekproduct en iedere dag te vinden in onze winkel. Ook de Hilton taart is een echte klassieker in onze bakkerij. Dat is een taart met een puddingbodem met kersen, slagroom en gebakken amandelen. Naast het broodassortiment en de typerende patisserie en viennoiserie vind je in onze bakkerij veel aanvullende huisgemaakte producten. Zo wordt er op regelmatige basis speculaas gebakken en maken we in de zomer volop confituur.
Heb je een leuk weetje over Bakker Baeten?
Carla Lecok: In 1998 hebben wij de bakkerij overgenomen van mevrouw Jetten. Dat was toen eigenlijk al een bekende bakkerij in Genk en omstreken.
Waarom heb je ervoor gekozen om je hier op deze plek in Genk te vestigen?
Carla Lecok: Onze winkel is gevestigd op wandelafstand van de Fruitmarkt en centraal gelegen tussen Shopping 2 en Shopping 3. Daardoor is onze winkel makkelijk bereikbaar voor zowel inwoners van de stadskern als bezoekers, mensen die een middagje komen shoppen en doorgaand verkeer.