De faciliteiten van de gecentraliseerde buitenschoolse opvang in Genk Oost, de Apenstaart, worden uitgebreid. Er wordt een nieuw gebouw opgetrokken om tegemoet te komen aan de huidige capaciteitsbeperkingen en om een integratie van opvang en vrijetijdsactiviteiten te bevorderen.
Uitbreiding en integratie opvang
Sinds 1 september 2016 beschikt Genk Oost over een gecentraliseerde buitenschoolse opvang, de Apenstaart. Al snel bleek echter dat de voorziene capaciteit niet voldeed. Daarom werd er een extra inspanning gevraagd van scholen in de buurt. Zij werden gevraagd hun opvang te verlengen tot 17 uur in plaats van 16.30 uur. Zo konden de kinderen beter worden gespreid: een deel bleef op school, terwijl de rest bij de Apenstaart werd opgevangen.
Bovendien streeft de Vlaamse overheid naar een geïntegreerd aanbod van buitenschoolse opvang en vrijetijdsactiviteiten. Dit vraagt om een goede samenwerking tussen de buitenschoolse kinderopvang en vrijetijdsaanbieders. Omwille van deze integratie en de huidige capaciteitsbeperkingen bij de Apenstaart drong een uitbreiding van de infrastructuur zich op.
175 opvangplaatsen
De uitbreiding van de buitenschoolse kinderopvang in Genk Oost wordt binnenkort werkelijkheid. Op de terreinen van GO Scholengroep 14, tegenover de huidige opvanglocatie aan de Reinpadstraat, wordt een nieuw gebouw opgetrokken dat 110 opvangplaatsen creëert. Vanaf de zomer van 2025 zal het gebouw in gebruik worden genomen en zal de Apenstaart, samen met de bestaande faciliteiten, in totaal 175 opvangplaatsen bieden in Genk Oost.
Het gebouw is compact en biedt veel natuurlijke lichtinval. Bij de inplanting is zorgvuldig rekening gehouden met het omliggende groen en de afstand tot de buren. Daarnaast is het een energiezuinig en duurzaam complex, voorzien van onder meer regenwateropvang, een warmtepomp, een groendak, zonnepanelen en ledverlichting met aanwezigheidsdetectie.
Daarnaast is er in het ontwerp een bijzondere toevoeging voorzien. De opvangkinderen zullen vanaf de bovenverdieping op een speelse manier naar beneden kunnen glijden, vertelt schepen van Talentontwikkeling, Anniek Nagels. Als alternatief voor de buitentrap wordt er namelijk een buisglijbaan geïnstalleerd.
Voor de buitenspeelruimte kan de opvang gebruik maken van een groot gedeelte van de speelweide aan basisschool GO! De Reinpad. Om dit veilig te organiseren, zal de Apenstaart investeren in een poort die ervoor zorgt dat ouders de school kunnen bereiken zonder in contact te komen met de spelende kinderen van de Apenstaart.
Multifunctioneel ontwerp
Tijdens de ontwerpfase heeft de architect rekening gehouden met de eigenheid van de Apenstaart. Het gebouw weerspiegelt de flexibele en creatieve aard van de organisatie. Het is zodanig ontworpen dat er in het gebouw, indien nodig, op termijn andere functies kunnen worden ondergebracht, legt schepen Nagels uit.
De speelruimtes op beide verdiepingen zijn multifunctioneel. Op de bovenverdieping kunnen de ruimtes met tussenschotten flexibel worden ingedeeld voor diverse activiteiten. Zo kunnen er bijvoorbeeld tijdens de opvang workshops van de Technologiebende of academie plaatsvinden, maar ook bewegings- of ontspanningsactiviteiten worden georganiseerd.
Integratie opvang en vrije tijd
De Apenstaart is nu al begonnen met de integratie van buitenschoolse opvang en vrijetijdsactiviteiten, zegt schepen Nagels. Vanaf dit schooljaar heeft de opvang het vrijetijdsaanbod uitgebreid door opvangkinderen te begeleiden naar activiteiten zoals basketbal, atletiek en breakdance, en door zelf schaaklessen aan te bieden. Daarnaast organiseert de opvang ook inspiratiesessies, waaronder hockey voor kleuters.